Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κατάργησαν το χαράτσι στην Ακτή Βουλιαγμένης

Με μια δυναμική κινητοποίηση, προχτές Κυριακή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άνοιξαν την παραλία, επιτρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση στους λουόμενους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το χαράτσι των 6 ευρώ

Μια τετραμελής οικογένεια καλείται να πληρώσει μέχρι και 24 ευρώ το Σαββατοκύριακο, μόνο για να μπει στην παραλία
Μια τετραμελής οικογένεια καλείται να πληρώσει μέχρι και 24 ευρώ το Σαββατοκύριακο, μόνο για να μπει στην παραλία
«Παραλίες ανοιχτές, δωρεάν για το λαό»! Με αυτό το σύνθημα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μετά από πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος και της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή, κατάργησαν στην πράξη το χαράτσι της εισόδου στην παραλία της Ακτής Βουλιαγμένης. Επέτρεψαν έτσι την ελεύθερη είσοδο των λουόμενων σε αυτή, όπως θα έπρεπε να είναι όλες τις μέρες του χρόνου, δίχως την εκμετάλλευση των ακτών, του αέρα, του ήλιου και της θάλασσας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η ενέργεια αυτή ήρθε τη στιγμή που οι πιο όμορφες παραλίες της χώρας τσιμεντοποιούνται, φράζονται και παραδίδονται σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - παραδίδει δημόσιες εκτάσεις, παραλίες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που όλα φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων, στους επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, με μια δυναμική κίνηση μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποκλείουν τα ταμεία της Ακτής Βουλιαγμένης. Αρχίζει η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και συνεχίζεται απρόσκοπτα για περίπου δυόμισι ώρες. Η κίνηση αυτή γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους, που πήγαιναν για ένα μπάνιο και λίγη ξεκούραση. Γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι η είσοδος στην παραλία της Βουλιαγμένης είναι εξαιρετικά υψηλή για μια λαϊκή οικογένεια. Τις καθημερινές είναι 5 ευρώ το άτομο και τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει στα 6 ευρώ και για τα παιδιά οι αντίστοιχες τιμές είναι 3 και 4 ευρώ.

Είναι πολλά λεφτά

«Ανοιξε» προχτές το πρωί η Ακτή Βουλιαγμένης και δεκάδες κόσμου απόλαυσε το μπάνιο χωρίς να πληρώσει το χαράτσι που του επιβάλλουν
«Ανοιξε» προχτές το πρωί η Ακτή Βουλιαγμένης και δεκάδες κόσμου απόλαυσε το μπάνιο χωρίς να πληρώσει το χαράτσι που του επιβάλλουν
«Είναι πολλά λεφτά», μας λέει ένας απ' τους λουόμενους. Και συνεχίζει: «Μόνο για να μπούμε, μια 4μελής οικογένεια, όπως εμείς, πρέπει να πληρώσουμε 24 ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα χρήματα για ένα σάντουιτς ή έναν καφέ, τότε μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 40 ευρώ». Πράγματι, ένα σάντουιτς μπορεί να φτάσει από 2 μέχρι 3,95 ευρώ, ένας καφές μέχρι από 2,60 μέχρι 3,90 ευρώ κι ένα αναψυκτικό στα 2 ευρώ. Κι όλα αυτά, όταν το κατώτατο ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου εργάτη είναι μόλις 33,04 ευρώ! «Ασφαλώς και πρέπει να είναι ανοιχτές οι παραλίες», λέει μια κυρία. «Νομίζετε ότι είναι εύκολο να πληρώνουμε ακόμη κι αυτά τα πέντε ή έξι ευρώ για ένα μπάνιο;». Υπάρχουν, βέβαια, και παραλίες που η τιμή για την είσοδο φτάνει ακόμη και τα ...15-20 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

«Ο λαός να διεκδικήσει το δικαίωμά του για δωρεάν παραλίες»

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παραβρέθηκε στην προχτεσινή κινητοποίηση και με δηλώσεις της τόνισε: «Οι ακτές, οι παραλίες, τα δημόσια κτίρια, οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, όλα αυτά από την κυβέρνηση της ΝΔ παραδίνονται για κερδοφορία στο κεφάλαιο, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Με τη σημερινή ενέργειά του, το ΚΚΕ θέλει να φωνάξει δυνατά ότι οι ακτές, οι παραλίες, η θάλασσα, η σκιά, η δροσιά ανήκουν σε όλο το λαό. Δεν είναι εμπορεύματα. Γι' αυτό καλούμε όλο το λαό να διεκδικήσει το δικαίωμά του για ελεύθερες, δωρεάν παραλίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ