Συζήτηση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την έρευνα διοργάνωσε χτες η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Μια ιδιαίτερα επίκαιρη και ουσιαστική συζήτηση για την έρευνα διοργάνωσε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους στην έρευνα, που ξετυλίγεται μέσα και από περιοδείες σε πολλά ερευνητικά κέντρα.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε πως «η προσπάθεια για ουσιαστικότερη συνεισφορά της έρευνας στις νέες συνθήκες του αδυσώπητου ανταγωνισμού των μονοπωλίων είναι συνεχής τα τελευταία είκοσι χρόνια» και σημείωσε ότι το σημερινό σχέδιο της κυβέρνησης με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Ινστιτούτων, «υπακούει στον αποδοτικότερο για το κεφάλαιο συντονισμό της ερευνητικής διαδικασίας, με στόχο να προκύψουν πιο "ευέλικτες" και ανταγωνιστικές δομές, οι οποίες θα προσδέσουν πιο αποφασιστικά τα ερευνητικά κέντρα στο άρμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα εξαναγκάσουν τους ερευνητές να λειτουργούν ως εργολάβοι - επιχειρηματίες αναζητώντας πόρους βιωσιμότητας από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κατάσταση αυτή έχει άμεση επίπτωση στον κοινωνικό χαρακτήρα της έρευνας, αφού την υποβαθμίζει σε έρευνα κατά παραγγελία, συναρτά τους προσανατολισμούς της από αγοραία κριτήρια και την εμπορευματική χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων». Ακόμα, τόνισε ότι «το μοντέλο που διαγράφεται για τα ερευνητικά κέντρα και Ινστιτούτα είναι αυτό μιας διοικητικής μονάδας με λίγους μόνιμους επικεφαλής μάνατζερ και κυνηγούς προγραμμάτων που θα επιβλέπουν μια μάζα ελαστικά απασχολούμενων ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών».
«Το ΚΚΕ τονίζει ότι το κύριο ζήτημα είναι ο αναπροσανατολισμός της έρευνας στη χώρα μας, ώστε σχεδιασμένα να υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και την εξέλιξη της επιστήμης, αντί για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των λίγων», υπογράμμισε η Κ. Παπαϊωάννου.
Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν ήταν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην προωθούμενη ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της έρευνας. Ακόμα, σημειώθηκε ότι η έρευνα και η παραγωγή νέας γνώσης δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, ενώ συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στη δουλειά τους και ζητήματα εργασιακών σχέσεων.