Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις

Συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της Ερευνας, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις μιας σειράς ερευνητικών Ινστιτούτων και κέντρων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ενίσχυση των ερευνητικών τομέων που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις και την περιστολή των δαπανών που δεν εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό. Σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το κτίριο, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην περιοχή του Χίλτον. Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει την απόσπαση από το Εθνικό ίδρυμα των Ινστιτούτων Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Οι εργαζόμενοι στα Ερευνητικά Κέντρα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, με απόφαση των δύο αντίστοιχων Ομοσπονδιών Εργαζομένων, πραγματοποιούν τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 25 του Ιούνη από τις 11 το πρωί και ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο Ομοσπονδίες καταγγέλλουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς προηγούμενο διάλογο και ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι νέες αξιολογήσεις των ερευνητικών κέντρων. Ζητούν διάλογο από μηδενική βάση.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 22 του Ιούνη, οι δύο Ομοσπονδίες εργαζομένων, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών και τα ΔΣ των Συλλόγων όλων των ερευνητικών ιδρυμάτων θα εξετάσουν την κοινή τους στάση απέναντι στην «αυθαίρετη και μη σύννομη διάλυση των αρχαιότερων Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας».

Η Γενική Συνέλευση των Ερευνητών Δημοκρίτου επισημαίνει σε ψήφισμά της ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη «συρρίκνωση της ερευνητικής προσπάθειας» και τη μετατροπή του συνόλου των ερευνητικών κέντρων σε ΝΠΙΔ, ενώ δηλώνουν ότι «είμαστε πλήρως και απολύτως αντίθετοι με τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Ερευνας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ