Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Μείωση 4,1% στο πρώτο τρίμηνο

Μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου για τη μείωση των τουριστικών εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά περίπου 5%, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών στον τομέα του τουρισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσε μείωση κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουριστικό κλάδο απέχουν σημαντικά από τα μεγέθη που προέβλεπαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του κλάδου τους προηγούμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν από την κυβέρνηση μια δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξής τους, όταν η πρώτη αποτιμήθηκε πάνω από 250 εκατ. ευρώ και κάλυψε σημαντικές πλευρές του κόστους των ξενοδόχων, κυρίως.

Ο «καβγάς», ωστόσο, παραμένει, καθώς οι τουριστικοί φορείς επικαλούνται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τα εισερχόμενα τουριστικά έσοδα, όπου τα επίσημα εμφανιζόμενα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 21,4% και προσεγγίζουν πολύ περισσότερο τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού. Και τα δύο νούμερα ισχύουν, με τη διαφορά ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δε δουλεύουν μόνο με τους αλλοδαπούς τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα, ενώ ακόμη κι έτσι τα κέρδη τους δεν αποτυπώνονται στους συγκεκριμένους δείκτες.

Η «ευκαιρία» της κρίσης εξασφάλισε στην κυβέρνηση ένα λόγο για να «προικίσει» τους μεγαλοξενοδόχους και αυτοί με τη σειρά τους άδραξαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους «λογαριασμούς» τους με τους εργαζόμενους του κλάδου, προσδοκώντας ότι μετά την κρίση τα κέρδη τους θα είναι πολλαπλά αυξημένα και σε οικονομικό και σε θεσμικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ