Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη μεθόδευση

Η αστική τάξη δεν παραιτείται ποτέ από την προσπάθεια να πλήξει, ακόμα και να εξουδετερώσει, τις δυνάμεις που στέκονται εμπόδιο στους σχεδιασμούς της, που αμφισβητούν την εξουσία της και παλεύουν για την ανατροπή της. Για να το πετύχει, επιστρατεύει «θεούς και δαίμονες», αξιοποιεί κάθε μέσο. Εκεί αποσκοπεί η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως με σαφήνεια διατυπώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προχτές, για προώθηση νόμου που θα ορίζει ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων την κρατική επιχορήγηση. Κάτι με το οποίο συμφώνησε απολύτως το ΠΑΣΟΚ και καταρχήν με μικρή διαφοροποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μιαν αντιδραστική στόχευση, που επιδιώκει να πιάσει πολλά «τρυγόνια». Να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα, χτυπώντας το κόμμα που το αντιπαλεύει, το ΚΚΕ, θέτοντας όρια στη δράση του και τη λειτουργία του και, κυρίως, πλήττοντας τη σχέση του με τα μέλη και τους φίλους του, με όλο το λαό. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο πως η διαφάνεια που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι πρόσχημα και άλλοθι. Η διαφάνεια στον καπιταλισμό δεν μπορεί να επιβληθεί. Κανένας νόμος δεν μπορεί να την κάνει πράξη. Η διαφθορά και η αδιαφάνεια είναι «καρποί» της σχέσης διαπλοκής και αλληλεξάρτησης, που αυτές οι πολιτικές δυνάμεις έχουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, εκπροσωπώντας τα, άλλωστε, σε πολιτικό επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι η μεταξύ τους συνδιαλλαγή θα συνεχίζεται κάτω απ' το τραπέζι, όπως βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει φαινόμενα σήψης, αφού θα καταστήσει τα κόμματα κρατικοδίαιτα, εξαρτώμενα από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Η οποία θα καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης, ποιο κόμμα θα πάρει πόσα, βαθαίνοντας την ήδη υπαρκτή ανισοτιμία και θα διαμορφώνει μηχανισμούς ελέγχου και καθορισμού τού πώς κάθε κόμμα θα διαθέτει τα χρήματα αυτά.

Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Το ΚΚΕ διαμήνυσε, ήδη, προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει όμηρος κανενός, ούτε να τεθεί υπό τον έλεγχο του αστικού πολιτικού συστήματος. Για το ΚΚΕ, εννιά δεκαετίες τώρα, βασική πηγή χρηματοδότησης είναι ο λαός, στον οποίο τακτικά απευθύνεται μέσω των οικονομικών του εξορμήσεων, για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, που του επιτρέπουν να ξεδιπλώνει τη δράση του όπως προστάζει η πολιτική του και η στρατηγική του, να προπαγανδίζει τις θέσεις και τις προτάσεις του, να μάχεται για τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτές του οι μάχες είναι η ανταπόδοσή του στους εργαζόμενους, σε κάθε άνθρωπο του μόχθου, που από το υστέρημά τους ενισχύουν με προθυμία το ΚΚΕ.

Φυσικά, δεν πρόκειται να δεχτεί κρατικούς μηχανισμούς σε ρόλο διαμεσολαβητών στη σχέση του με τα μέλη του, τους φίλους, ακόμα και εκείνους που πολιτικά ανήκουν αλλού, αλλά ενισχύουν το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντάς του τη συνέπεια, τη μαχητικότητα, την αταλάντευτη προσφορά του στο λαό και τον τόπο. Ούτε θα επιτρέψει σε κανένα να το «κρατά στο χέρι» μέσω των οικονομικών, καθορίζοντας το εύρος και την κατεύθυνση της πολιτικής του δράσης. Το ΚΚΕ έχει μοχθήσει και μοχθεί για να σφυρηλατήσει με το λαό γερούς δεσμούς. Κι αυτούς δεν πρόκειται να τους καταλύσει κανείς, με κανέναν τρόπο. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζεται στο λαό και να στηρίζει το λαό, σε μιαν αμφίδρομη σχέση απόλυτα διαφανή και κρυστάλλινη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ