Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Πραξικόπημα από την αντίδραση

Οι εργαζόμενοι στην Ονδούρα, παρά την καταστολή, διαδηλώνουν στους δρόμους
Οι εργαζόμενοι στην Ονδούρα, παρά την καταστολή, διαδηλώνουν στους δρόμους
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το πρώτο πραξικόπημα στην Κεντρική Αμερική στις αρχές του 21ου αιώνα είναι πλέον γεγονός: Τα ξημερώματα της Κυριακής, ανήμερα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την πραγματοποίηση ή μη δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, στην Ονδούρα, μαζί με τις επερχόμενες εκλογές, το Νοέμβρη, περίπου 100 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο και «απήγαγαν» τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια. Τον μετέφεραν σε βάση της πολεμικής αεροπορίας και με στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε στο Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα. Την ώρα της σύλληψης του Σελάγια, ειδικές δυνάμεις του στρατού καταλάμβαναν και τις εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Εγιναν αθρόες συλλήψεις υπουργών και πολιτικών στελεχών. Ανάμεσά τους, η υπουργός Εξωτερικών Πατρίτσια Ρόδας, που συνελήφθη μαζί με τους πρέσβεις της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βενεζουέλας, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην οικία της για να σχηματίσουν «κλοιό ασφαλείας» γύρω της λόγω της διπλωματικής ασυλίας που έχαιραν. Οχι μόνο συνελήφθησαν, αλλά και ξυλοκοπήθηκαν...

Οι στρατιωτικοί πραξικοπηματίες ισχυρίζονται ότι εκτελούν εντολές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως και την καθαίρεση του αρχηγού Στρατού από τον Πρόεδρο, γιατί ο πρώτος αρνήθηκε να συνδράμει, ως όφειλε, στο δημοψήφισμα. Το Κογκρέσο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, έκανε δεκτή μία καταφανώς πλαστή «επιστολή παραίτησης» του Σελάγια και ανακήρυξε το Ρομπέρτο Μιτσελέτι, πρόεδρο του Κογκρέσου, από το ίδιο κόμμα το Φιλελεύθερο, σε μεταβατικό πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, τα τανκς είχαν βγει σε όλους τους δρόμους και αργότερα κόπηκαν και οι τηλεφωνικές συνδέσεις και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Οι λόγοι του πραξικοπήματος

Το πραξικόπημα που προετοιμαζόταν καιρό εκδηλώθηκε από την αντίδραση για να ανακοπεί η δρομολόγηση αλλαγών στο Σύνταγμα, που δε βολεύουν την εγχώρια ολιγαρχία και τις πολυεθνικές στην Ονδούρα. Μια χώρα 7,5 περίπου εκατομμυρίων, με τεράστια φτώχεια, που για χρόνια λειτουργούσε ως βάση εφόρμησης των αμερικανικών δυνάμεων και κυρίως των παραστρατιωτικών ομάδων, όπως οι «Κόντρας», ενάντια σε άλλες χώρες της περιοχής. Η εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια μετά την εκλογή Σελάγια το 2006, που, παρόλο που προερχόταν από το Φιλελεύθερο Κόμμα, την οδήγησε να γίνει μέλος της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική ALBA, δεν άρεσε στην εγχώρια αντίδραση, όπως και οι διακηρύξεις του Προέδρου για καταπολέμηση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού.

Ωστόσο, αντιδρώντας στο πραξικόπημα, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα, ακόμη και με κουτιά, ράφια και καροτσάκια των σούπερ μάρκετ. Τα συνδικάτα κήρυξαν για χθες γενική απεργία, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συστάθηκε «Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης» από συνδικαλιστικές, αγροτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους χθες σε 27 πόλεις της χώρας, ενώ το προεδρικό μέγαρο παρέμενε αποκλεισμένο. Σύμφωνα με το «Τελεσούρ», ένας φοιτητής σκοτώθηκε και ενδεχομένως οι νεκροί να είναι περισσότεροι, καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις άνοιξαν πυρ...

«Καταδίκη» και λαϊκή αλληλεγγύη

«Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν ένα πραξικόπημα (...) όπως η Λατινική Αμερική γνωρίζει τόσο καλά εδώ και εκατό χρόνια, εναντίον ενός λαού και ενός προέδρου που επρόκειτο απλώς να διοργανώσει ένα λαϊκό δημοψήφισμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αντιδρώντας σχεδόν αυτόματα στην είδηση της εκδήλωσης πραξικοπήματος και καλώντας όλους τους ηγέτες της περιοχής να καταδικάσουν το πραξικόπημα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τσάβες έθεσε το στρατό της χώρας σε επιφυλακή και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει μέσω του στρατού του σε περίπτωση που o πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ονδούρα απαχθεί ή σκοτωθεί, ενώ συγκλήθηκε στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας έκτακτη Σύνοδος της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική. ALBA. Επίσης, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, που ασκεί για το τρέχον διάστημα τη προεδρία του Κεντροαμερικανικού Συστήματος Ενσωμάτωσης (SICA), κάλεσε σε έκτακτη Σύνοδο. Στόχος των Συνόδων δεν είναι απλώς η καταδίκη, αλλά η κατάληξη σε σχέδιο δράσης ενάντια στο πραξικόπημα. Χθες αργά ανακοινώθηκε ότι οι χώρες της ALBA αποσύρουν τους πρέσβεις τους...

Το πραξικόπημα καταδίκασε, επίσης, η έκτακτη Σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAK, αλλά και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Ονδούρα ο ΓΓ του ΟΑΚ, Μιγκέλ Ινσούλσα. Επίσης η Ομάδα του Ρίο, η οποία αποτελείται από 23 χώρες της Λατινικής Αμερικής, καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο το πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα καταδίκασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, απευθύνοντας έκκληση «προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους στην Ονδούρα να σεβαστούν τα δημοκρατικά ήθη, τους Κανόνες Δικαίου και τις αρχές του Δια-Αμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη», ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ανάμειξη και αναγνωρίζουν ως μοναδικό Πρόεδρο τον Μανουέλ Σελάγια. Εντούτοις, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να δρούσαν εάν δεν είχαν το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το πραξικόπημα ανακοίνωσε ότι καταδικάζει η ΕΕ, με ανακοίνωσή των ΥΠΕΞ, στο πέρας της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και οι λαϊκές οργανώσεις όλης της περιοχής καταδίκασαν αμέσως το πραξικόπημα και κάλεσαν τους λαούς να αντιδράσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Ηδη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία, στο Εκουαδόρ, στη Νικαράγουα, στην Αργεντινή, στο Ελ Σαλβαδόρ, στον Παναμά κ.α., καθώς επίσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org