Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλλαγές στο δικαστικό σύστημα

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αλλαγές» στο Σύνταγμα και τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων εισηγείται η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της δήθεν «δημοκρατικής» μετάλλαξης που επιχειρείται στην Τουρκία, για την ώθηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ... Αλλαγές που στην ουσία όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα όσον αφορά τα πραγματικά δικαιώματα και ελευθερίες του τουρκικού λαού, απλώς θα διευκολύνουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ελέγχει καλύτερα τομείς όπως ο Στρατός και η Δικαιοσύνη, που μέχρι πρότινος ελέγχονταν από τους στρατηγούς, δίνοντας παράλληλα μία δήθεν «δημοκρατικότερη επίφαση» στο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο - στα πλαίσια των απαιτούμενων «μεταρρυθμίσεων» από την ΕΕ, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις - σύμφωνα με τον οποίο εν καιρώ ειρήνης οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία. Αυτό διευκολύνει και τα σχέδια της κυβέρνησης για «εκκαθάριση» του στρατού από τους πολιτικούς της αντιπάλους με την κατηγορία της συνωμοσίας, καθώς πολιτικά δικαστήρια θα δικάζουν στρατιωτικούς για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως απειλές στην εθνική ασφάλεια, παραβιάσεις του Συντάγματος, οργανωμένες ένοπλες οργανώσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.

Παράλληλα, χτες ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Κοκσάλ Τοπτάν τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του Συντάγματος που θα επέτρεπε την παραπομπή σε δίκη των πρωτεργατών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, κάνοντας λόγο για ανάγκη «εκσυγχρονισμού του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ