Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις παρά το κλίμα «συναίνεσης»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με οδοφράγματα, αποκλεισμούς δρόμων και ισχυρή διαρκή παρουσία ο λιβανικός στρατός προσπαθούσε χθες να διατηρήσει την ηρεμία στη λιβανική πρωτεύουσα, όπου τα πνεύματα παρέμεναν τεταμένα μετά από πολύωρη μάχη μεταξύ οπαδών του κυβερνώντος σουνιτικού κόμματος «Μέλλον» του εντολοδόχου πρωθυπουργού, πλέον, Σάαντ Χαρίρι και οπαδών της σιιτικής «Αμάλ», συμμάχου της «Χεζμπολάχ». Ο στρατός, με ανακοίνωσή του, προειδοποίησε ότι όποιος ένοπλος εντοπιστεί στο δρόμο αυτομάτως θα γίνεται στόχος.

Μέχρι και χτες το βράδυ, δεν ήταν σαφές πώς άρχισαν οι συγκρούσεις στη σουνιτική συνοικία Αϊσα Μπακάρ της δυτικής Βηρυτού. Διήρκεσαν τουλάχιστον τρεις ώρες και διαχύθηκαν σε διάφορες συνοικίες. Μία γυναίκα σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα και τουλάχιστον άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Σάαντ Χαρίρι είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν, αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει την ψήφο 86 εκ των 128 βουλευτών. Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της «14ης Μάρτη», όπου ηγείται το «Μέλλον» του Χαρίρι, στήριξαν την ηγέτη της σιιτικής «Αμάλ» για την προεδρία της Βουλής στα μέσα της εβδομάδας. Από την άλλη, όμως, μόνο 15 βουλευτές της αντιπολιτευόμενης «συμμαχίας της 8ης Μάη» ψήφισαν τον Χαρίρι για την πρωθυπουργία, προφανώς επειδή ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αλλά αρνείται να παραχωρήσει δικαίωμα βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις στην αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ