Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρηματική εκδήλωση για την επιβολή της καύσης

Πλήρης υποστήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων από τους βουλευτές Κ. Μητσοτάκη (ΝΔ) και Β. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ)

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του επιχειρηματικού «λόμπι» της καρκινογόνας και πανάκριβης καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων, έγινε πρόσφατα στη χώρα μας, σε συνέδριο με θέμα «Θερμική επεξεργασία αστικών στερεών αποβλήτων με παραγωγή ενέργειας», που έγινε στην Αθήνα, με την ένθερμη μάλιστα υποστήριξη βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνέδριο αυτό το διοργάνωσε το λεγόμενο «Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», που ιδρύθηκε πέρσι (λίγο διάστημα πριν δημοσιευτεί οδηγία της ΕΕ που αναβαθμίζει την καύση σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης) από ορισμένους καθηγητές Πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και την τεχνική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ!

Πρόκειται για την εταιρεία η οποία, σε κοινοπραξία με τον πολυεθνικό κολοσσό Suez, επιδιώκει να κατασκευάσει εργοστάσια καύσης στην Ελλάδα, τα οποία, εκτός από τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον (με την έκλυση διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών) θα επιφέρουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και θα ανεβάσουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Οπως ομολογείται σε φυλλάδιο της ίδιας της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, το τέλος εισόδου των απορριμμάτων που πληρώνεται από τους δήμους θα φτάσει στα 100 με 190 ευρώ ανά τόνο, έναντι 25 με 40 ευρώ που είναι σήμερα, εξασφαλίζοντας βέβαια τεράστια κέρδη γι' αυτήν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έγιναν εισηγήσεις, βασική επιδίωξη των οποίων ήταν να ...ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της μεθόδου, ώστε να γίνει αποδεκτή από το λαό. Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, παρόμοιες εκδηλώσεις θα διοργανώνονται αρκετές κάθε χρόνο.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στην εκδήλωση το λεγόμενο κείμενο «συμπερασμάτων της Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», το οποίο οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Δ. Μανωλάκου, που συμμετέχουν στην Επιτροπή, κατάγγειλαν με επιστολή τους ως απαράδεκτο και παραπλανητικό, αφού συντάχθηκε με παράτυπο τρόπο. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί ως μέθοδος και η καύση, αφού και από τη νομοθεσία προβλέπεται και υπάρχει δυνατότητα για πολιτική συναίνεση από τα δύο κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη πιο ...ορμητικός ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να προωθηθεί αμέσως η καύση. Μάλιστα δεν απέφυγε και τις αντικομμουνιστικές κορόνες, αναφέροντας ότι «υπάρχουν αγκυλώσεις για τη μέθοδο αυτή μόνο στην Αριστερά, η οποία όμως το κάνει για να δείξει ότι είναι συνεπής, όπως ακριβώς έχει μείνει και στον Στάλιν»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ