Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ναι» Σανιδά στις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης

Στην προσπάθεια καταστολής του λαϊκού κινήματος η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς της με την έγκριση και «τη σφραγίδα» της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότησή του ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Σανιδάς άναψε το «πράσινο φως» για τη χρήση των χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από τους αστυνομικούς, τους ειδικούς φρουρούς και τους συνοριοφύλακες.

Σχετικό αίτημα υπέβαλε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο Γ. Σανιδάς έδωσε την «ευλογία» του στη χρήση των χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Οι χειροβομβίδες αυτές κατά την έκρηξη διασπώνται σε μικρά τεμάχια από καουτσούκ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των θανατηφόρων μέσων, αλλά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, αν πέσουν πάνω σε διαδηλωτές.

Στη γνωμοδότησή του ο Γ. Σανιδάς αναφέρει ότι οι αστυνομικοί, όταν φυλάνε είτε πρόσωπα είτε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, «επιτρέπεται και επιβάλλεται ενόψει της αποστολής τους και του καθήκοντός τους να κάνουν χρήση των χειροβομβίδων». Στην ίδια γνωμοδότηση ο Γ. Σανιδάς τονίζει ότι η χρήση των ηπιότερων όπλων, της χρήσεως του πυροβόλου όπλου, είναι όχι απλώς επιτρεπτή αλλά και επιβεβλημένη από τον αστυνομικό στους οποίους κατά καθήκον έχει ανατεθεί η φύλαξη προσώπων και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ