Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφιστών αδιέξοδα

Στην αδιέξοδη - για μια πραγματική ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου προς όφελος των δημιουργών και του λαού - λογική της κυβέρνησης, αλλά και μέρους των φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας, «βλέπουν» τη «λύση» 64 σκηνοθέτες και παραγωγοί που αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας... προς την κυβέρνηση «να απέχουμε από τα κρατικά βραβεία ποιότητας» και «να μη στείλουμε "ούτε ένα καρέ" ελληνικής ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, απαιτούν την εφαρμογή του νόμου για την απόδοση του 1,5% των εσόδων των καναλιών στην κινηματογραφική παραγωγή, την επιστροφή του ειδικού φόρου στους παραγωγούς και την «υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων για τις επενδύσεις στον κινηματογράφο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια που βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου».

Ακριβώς όμως αυτά τα «σχέδια», που οι παραπάνω σκηνοθέτες ζητούν την εφαρμογή τους, υποσκάπτουν την πραγματική αγωνία και αυτών των κινηματογραφιστών για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, αφού κινούνται στον εμπορευματικό προσανατολισμό που επιβάλλει η ΕΕ και αποδέχονται πλήρως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Προωθούν τη σύσταση και άλλων ανωνύμων εταιρειών (όπως του ινστιτούτου σεναρίου που προτείνει και η διορισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού νομοπαρασκευαστική επιτροπή) αντί να απαιτήσουν την κοινωνικοποίηση όλων των φορέων του χώρου (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.λπ.), αποδέχονται την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των κρατικών φορέων και παγιδεύονται στη λογική των «κινήτρων» προς το κεφάλαιο του οπτικοακουστικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ