Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Προχωράει η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας

Αποκαλυπτική η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση

Μουσείο και από πάνω ...εστιατόριο
Μουσείο και από πάνω ...εστιατόριο
Δεν πρόλαβαν να «στεγνώσουν» τα «δάκρυα» από τη «συγκίνηση» των αστών για το νέο Μουσείο Ακρόπολης και η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση τροπολογιών (μέσω του νομοσχεδίου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013»), που ενισχύουν τον εμπορευματικό χαρακτήρα του μουσείου και δημιουργούν υποδομές «υποδοχής» επιχειρηματικής δράσης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατέθεσε τέσσερις προσθήκες στον αντιδραστικό νόμο 3711 του 2008, με τον οποίο το νέο Μουσείο Ακρόπολης ορίστηκε ως ΝΠΔΔ, αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ακριβώς για να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ετσι, στο άρθρο 2 προστίθεται ότι για την εκπλήρωση των σκοπών του Μουσείου, εκτός από εργαστήρια (σ.σ. ακόμα δεν υπάρχουν) προβλέπεται η παραγωγή εκμαγείων, έκδοση φωτογραφιών, αντιγράφων κ.λπ. «από το ίδιο το μουσείο ή κατ' εντολήν του», δηλαδή από ιδιωτικά εργαστήρια.

Επίσης, στο άρθρο 4 συγκεκριμενοποιούνται οι πηγές εσόδων του μουσείου, «στις οποίες περιλαμβάνεται ενδεικτικά η δημιουργία, εκμετάλλευση και διαχείριση αναψυκτηρίων, εστιατορίου και πωλητηρίων σε ειδικούς προς τούτο αφιερωμένους και διαμορφωμένους χώρους του μουσείου, η πώληση γύψινων ή και από οποιοδήποτε υλικό κατασκευασμένων αντιγράφων, κάθε μεγέθους και είδους απομιμήσεων και παραστάσεων, τα οποία παράγονται από αυτό, είτε κατ' εντολήν του»!

Αυτό σημαίνει ότι προωθείται η χωροθέτηση και άλλων χώρων εστίασης και πώλησης αντιγράφων πάντα στο όνομα της ...οικονομικής του «αυτοτέλειας» ή εκ των υστέρων θεσμοθετούνται οι υπάρχοντες; Η τροπολογία δεν το ξεκαθαρίζει, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, που έγκαιρα πρόβλεψε και επεσήμανε το ΚΚΕ όπως και οι φορείς που αντέδρασαν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΝΜΑ.

Στα έσοδα προβλέπονται και τα προερχόμενα από τη «διαχείριση δικαιωμάτων του μουσείου» (σ.σ. ξαναθυμίζουμε ότι ουσιαστικά θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προς όφελός του και όχι προς όφελος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας), όπως από δημοσιεύσεις, φωτογραφίες των εκθεμάτων του, «και από τη μίσθωση δικαιωμάτων χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στους χώρους του μουσείου». Μην παραξενευτεί κανείς, λοιπόν, αν το μουσείο μετατραπεί και σε αναψυκτήριο... μετά μουσικής.

Προβλέπεται, επίσης, «τα κάθε είδους δικαιώματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των εκθεμάτων και συλλογών του μουσείου παραχωρούνται κατ' αποκλειστικότητα στο νομικό πρόσωπο αυτού». Πρόκειται για μια «πονηρή» και επικίνδυνη τροπολογία, αφού, δεν ξεκαθαρίζει τι είδους «αξιοποίηση» και «εκμετάλλευση» των σημαντικών αρχαίων εκθεμάτων του θα γίνεται, ενώ, ταυτόχρονα, αφήνει αυτά τα σπουδαία, προερχόμενα από την Ακρόπολη, αντικείμενα ως «προίκα» σε ένα Νομικό Πρόσωπο που δεν έχει καμιά σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή με τον αρμόδιο για την πολιτιστική κληρονομιά κρατικό φορέα!

Τέλος, συστήνεται «αυτοτελές γραφείο», υπαγόμενο απ' ευθείας στον πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου, χωρίς να προσδιορίζεται ο ρόλος του ή η αναγκαιότητά του. Προφανώς πρόκειται για μια ομάδα καλοπληρωμένων «συμβούλων - μάνατζερ» που θα διαχειρίζονται τις «τύχες» του μουσείου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ