Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Οι σημερινές ελληνικές ταινίες

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ).--

Τέσσερις ελληνικές ταινίες προβάλλονται σήμερα στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που εντάσσονται στο αμιγώς ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο χωρίζεται με τη σειρά του στις ελληνικές παραγωγές που διαγωνίζονται για τα κρατικά βραβεία ποιότητας και σε αυτές που θα προβληθούν σε ειδικές προβολές.

«Μαραθώνιος»

Του Αντώνη Κόκκινου

Περίληψη: Ο Ανδρέας αυτό που θυμάται από την παιδική του ηλικία είναι ότι έτρεχε. Το ίδιο κάνει και τώρα, τρέχει μόνος του στους δρόμους της Αθήνας ή μαθαίνει τους άλλους να τρέχουν. Είναι πια 45 χρόνων και προπονητής Μαραθωνοδρόμων. Για πρώτη φορά, όμως, αισθάνεται ότι και η πόλη τρέχει μαζί του, γιατί θέλει κι αυτή να προλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πέτρος είναι ο αθλητής του που ξεχωρίζει, όπως ξεχωρίζουν στη ζωή του Ανδρέα και η Χριστιάνα, η Δήμητρα, η Μυρτώ, η Ελισάβετ, η Ματίνα, η.... Ερχεται ο Μαραθώνιος, ο Πέτρος κερδίζει και η ζωή του Ανδρέα συνεχίζεται...

Ο σκηνοθέτης: Ο Αντώνης Κόκκινος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Εχει σκηνοθετήσει πολλά διαφημιστικά σποτ και ήταν παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Οι ταινίες στο Τρίτο Πρόγραμμα». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει κινηματογράφο στο παράρτημα του New York College στην Αθήνα.

«Χαιρέτα μας τον πλάτανο»

Του Δημήτρη Μακρή

Περίληψη: Το σενάριο εξελίσσεται από την παραμονή Πρωτοχρονιάς 1967 έως και το βράδυ της Ανάστασης της 21ης Απριλίου 1968, Πάσχα ανήμερα, την πρώτη επέτειο της «Εθνικής Παλιγγενεσίας». Καταγράφει τέσσερις μήνες της ιστορίας του μικρού ήρωα και παρατηρητή, του Μάκη, που ζει με τη δαιμόνια γιαγιά του και τον πατέρα του, θαυμαστή του Παπαδόπουλου, σε μια επαρχιακή κωμόπολη, στη Μάνδρα Αττικής. Με τον ερχομό του αδελφού της γιαγιάς, από το Νιου Τζέρσι, έρχεται και η τηλεόραση σαν δώρο στο σπίτι της Μάνδρας. Οι πρώτες εκπομπές της ελληνικής ΤV εντυπωσιάζουν τις γειτόνισσες που δεν ξεκολλάνε από το σπίτι. Ο κόσμος των μεγάλων στα μάτια ενός παιδιού: Ιντριγκες, διαλείμματα χαράς, απατηλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, παρεξηγημένο κυνηγητό της αγάπης, χειρονομίες στοργής, πρόσωπα θαμπά, όλα συνθέτουν το φόντο της 7ετίας - το αποκορύφωμα του κιτς - αποτυπωμένα σε παλιοκαιρισμένη κινηματογραφική αφίσα στην άκρη ενός χωματόδρομου του Θριάσιου Πεδίου.

Ο σκηνοθέτης: Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο INTERNATIONALE DEGLI STUDI SOCIALI της Ρώμης κι εργάστηκε σε κινηματογραφικές εταιρίες στο Μιλάνο, σκηνοθετώντας κοινωνιολογικά, πολιτιστικά και οικολογικά ντοκιμαντέρ.

«Ενας άνθρωπος παντός καιρού»

Του Γιάννη Σολδάτου

Περίληψη: Το πορτρέτο του μεγάλου Ελληνα ηθοποιού Θανάση Βέγγου.

Ο σκηνοθέτης: Ο Γιάννης Σολδάτος γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1952. Εκδότης και συγγραφέας της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Εχει διατελέσει καθηγητής της ιστορίας του κινηματογράφου στις σχολές Σταυράκου και Χατζίκου, έχει κάνει την παραγωγή πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών, κυρίως με θέμα το σινεμά, κι έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ.

«Χειμωνιάτικη νοσταλγία»

Του Κώστα Αινιά

Περίληψη: Ο Γρηγόρης Φωτιάδης ένας αποτυχημένος και αλκοολικός ηλικιωμένος ηθοποιός με σιδερένια έως τώρα υγεία μπαίνει στο νοσοκομείο για πρώτη φορά στη ζωή του. Η ταινία αναφέρεται στη σύγκρουσή του, με τις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, όταν μαθητεύει τη ζωή κοντά στον πατέρα του. Η τραγική κατάσταση της σύγχρονης πραγματικότητας του ήρωα, αντιμέτωπη με την ελαφράδα του παρελθόντος, κοντά στον θυμόσοφο και χιουμορίστα πατέρα του, ένα γνήσιο άνθρωπο της φύσης, του οποίου τις διδαχές με ανθρωπιστικές προεκτάσεις και οικολογικά μηνύματα έχει προδώσει οικτρά.

Ο σκηνοθέτης: Γεννήθηκε στη Λαμία και κατοικεί σε χωριό της ελληνικής επαρχίας. Πτυχιούχος της Ιατρικής της Αθήνας. Αυτοδίδακτος σκηνοθέτης σεναριογράφος, οπερατέρ και παραγωγός, πέρασε από την ποίηση όπου τιμήθηκε με διακρίσεις και επαίνους στη θεατρική γραφή και τον κινηματογράφο. Παρακολούθησε θεωρητικά σεμινάρια κινηματογράφου και θεάτρου και εργαστήρια σεναρίου. Η «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ