Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
«SOS» για τον ελληνικό κινηματογράφο!

Πίσω από τις εξαιρέσεις των ταμείων όπως φέτος οι «Νύφες» του Π. Βούλγαρη, θα υπάρξουν πολλοί... «γαμπροί» που θα πανηγυρίσουν για την υποτιθέμενη «άνοδο» της εθνικής κινηματογραφίας
Πίσω από τις εξαιρέσεις των ταμείων όπως φέτος οι «Νύφες» του Π. Βούλγαρη, θα υπάρξουν πολλοί... «γαμπροί» που θα πανηγυρίσουν για την υποτιθέμενη «άνοδο» της εθνικής κινηματογραφίας
Η χτεσινή δεν είναι η πρώτη φορά που η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) αναδεικνύει δημόσια, προβλήματα της εθνικής κινηματογραφίας. Ωστόσο, τα κινηματογραφικά πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, αφού, με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΕΕΣ «εκπέμπει SOS» σύμφωνα με τον πρόεδρό της Χάρη Παπαδόπουλο.

Λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (παραλίγο να μην διοργανωθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων) και ενώ αναμένονται νέοι «πανηγυρισμοί» των κρατικών κινηματογραφικών φορέων για τα εισιτήρια που «κόβουν» οι ελληνικές ταινίες (μόνο μία δηλαδή), οι σκηνοθέτες καταγγέλλουν ότι «η ελληνική κινηματογραφία έφτασε σε οριακό σημείο» και ότι «η παραγωγή έχει σταματήσει»!

Ο Χ. Παπαδόπουλος εξήγησε, ότι η «βασική πηγή» του ελληνικού κινηματογράφου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, «δε χρηματοδοτείται» και ότι «με το ζόρι φέτος οι ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αρκετοί από τους σκηνοθέτες έχουν βάλει δικά τους χρήματα στην ολοκλήρωση της ταινίας τους». Επιπλέον, 20 παραγωγές που εγκρίθηκαν πέρυσι δεν έχουν χρήματα να ξεκινήσουν, ενώ, όλες οι εγκρίσεις των φετινών προτάσεων αναβλήθηκαν «επ' αόριστον». Συμπέρασμα: «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κινηματογραφική παραγωγή» και «την επόμενη χρονιά δε θα υπάρχουν ελληνικές ταινίες στις αίθουσες»! Ολα αυτά, όταν πέρυσι ο ελληνικός κινηματογράφος έφτασε τα δύο εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ πολλές ελληνικές ταινίες αποσπούν διακρίσεις στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει πως η εθνική κινηματογραφία έχει ελπίδες μόνο αν τα προβλήματά της αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, όπως εκτιμά η ΕΕΣ. Ο Χ. Παπαδόπουλος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στο άρθρο του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη περί «κρατικοδίαιτου πολιτισμού». «Ο υφυπουργός μπερδεύει την ενίσχυση που δίνεται στον καλλιτέχνη με αυτόν που ζει από το κράτος (...) Κανένας, σε κανένα κράτος δεν τόλμησε να θίξει την καλλιτεχνική ενίσχυση και να υποτιμήσει με τέτοιες εκφράσεις τους δημιουργούς. Δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος πολιτισμός, δεν υπάρχει καλλιτέχνης, σκηνοθέτης κρατικοδίαιτος», αφού, «ένας καλλιτέχνης δε ζει από μια ταινία που κάνει κάθε 5 - 6 χρόνια. Η ενίσχυση που δίνεται σε μια ταινία, είναι μέρος της παραγωγής και δεν είναι χρηματοδότηση για επιβίωση του σκηνοθέτη».

Αντίθετα, τα εισιτήρια των ταινιών φορολογούνται από το κράτος, το οποίο επιδοτεί την παραγωγή από την επιστροφή του φόρου που εισπράττει, «αποδίδοντας σε εμάς λιγότερο από το 50% και παρακρατώντας για τον εαυτό του το υπόλοιπο ποσό. Ολα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας για να μην πω ύποπτα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΣ. Πρόσθεσε, ότι την ίδια στιγμή που το κράτος δηλώνει πως «δεν έχει χρήματα» για τον κινηματογράφο, χαρίζει ολόκληρα δισεκατομμύρια σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Στον υφυπουργό επιτέθηκαν οι σκηνοθέτες και επειδή «βλέπει τον πολιτισμό σαν εμπορικό προϊόν». «Αυτό είναι πρωτοφανές! Δεν είναι χωράφι η δημιουργία του Ελληνα καλλιτέχνη για να σπέρνουμε και να θερίζουμε καρπούζια, πατάτες ή ντομάτες. Και οι καλλιτέχνες και οι υπουργοί δεν είναι χονδρέμποροι για να εκμεταλλεύονται μαζικά τα προϊόντα τους».

Οι σκηνοθέτες απαιτούν άμεσα: Εφαρμογή του νόμου που ορίζει την απόδοση του 1,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών για την κινηματογραφική παραγωγή. Εφαρμογή του tax shelter (φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που χρηματοδοτεί την παραγωγή). Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΚΚ. Ουσιαστική προβολή της ελληνικής ταινίας από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το διαχωρισμό του από τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας. Ποσόστωση στην κινηματογραφική διανομή υπέρ της εγχώριας παραγωγής. Προβολή της από την τηλεόραση. Επιστροφή φόρου και στον παραγωγό σκηνοθέτη. Λειτουργία της Ταινιοθήκης, και ίδρυση Κινηματογραφικού Αρχείου και Ακαδημίας.

Τέλος, η ΕΕΣ θα επιδιώξει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους άλλους κινηματογραφικούς φορείς και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ