Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΜΑΣΑ»
Παλεύουν ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια

Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες ταξικά συνδικάτα και εργαζόμενοι της περιοχής, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού του αγώνα

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα εργοδοτικά σχέδια είναι οι εργαζόμενοι

Motion Team

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα εργοδοτικά σχέδια είναι οι εργαζόμενοι
Συγκέντρωση συμπαράστασης και συντονισμού του αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο εργοστάσιο της βιομηχανίας κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ», στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άγρια επίθεση της εργοδοσίας, η οποία έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εργάτες που ήδη από τη Δευτέρα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 2 μηνών. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών της ΑΜΑΣΑ που περιφρουρούν το εργοστάσιο εμποδίζοντας την εργοδοσία να μεταφέρει μηχανήματα και εμπορεύματα, βρέθηκαν μαζικά σωματεία και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Επισιτιστική Βιομηχανία Κεντρικής Μακεδονίας και οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ», που έχουν μπει μπροστά στον αγώνα για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής αγώνα όλων των εργαζομένων της Βιομηχανικής Περιοχής, ώστε να δοθεί συντονισμένη πανεργατική απάντηση στη συντονισμένη εργοδοτική επίθεση που δέχονται. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Νωρίτερα, το πρωί, οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στην Εισαγγελία. Αποκαλυπτική για το ρόλο των «ελεγκτικών υπηρεσιών» ήταν η συζήτηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει μήνυση στην επιχείρηση για τα δεδουλευμένα που οφείλει, όμως για τις διαθεσιμότητες δήλωσε αναρμόδια να τις κρίνει ως παράνομες. Και πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, αφού η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας συμβούλεψε την εργοδοσία να βγάλει τους εργάτες σε διαθεσιμότητα, ενώ, ήδη, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, όταν το στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος και εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» κατήγγειλαν πως δεν μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να συμβουλεύει τους εργοδότες πώς καλύτερα θα επιτεθούν στους εργαζόμενους, ο επιθεωρητής Ευάγγελος Πάντζιος δήλωσε ότι δουλειά της Επιθεώρησης Εργασίας είναι να ενημερώνει εργαζόμενους και επιχειρηματίες για την εργατική νομοθεσία.

Στη διάρκεια της μέρας, οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» πραγματοποίησαν εξόρμηση σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου και μοίρασαν πλατιά στους εργαζόμενους κάλεσμα συμπαράστασης και συντονισμού της δράσης απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, αλλά και σε στήσιμο επιτροπής αγώνα όλων όσοι δουλεύουν στη βιομηχανική περιοχή.

Στο κείμενο που μοίρασαν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Δε ζητάμε μόνο συμπαράσταση. Λέμε ότι προβλήματα όπως της ΑΜΑΣΑ (ίσως και χειρότερα) αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι κοινό για όλους. Δεν αρκεί ο αγώνας σε κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά. Χρειάζεται να συντονιστεί ο αγώνας όλων των εργαζομένων, για να δυναμώσει, για να δοθεί αγωνιστική προειδοποίηση σε όποιους επιχειρηματίες σκέφτονται να κάνουν τα ίδια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας(2009-12-24 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας(2009-10-21 00:00:00.0)
Με τρομοκρατία υπερασπίζεται τα αντεργατικά της σχέδια(2009-06-26 00:00:00.0)
Νέο διπλό φονικό σε Σίνδο και Νάουσα(2008-09-05 00:00:00.0)
Απολύσεις και «μαύρη» εργασία(2000-09-06 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τις αποθήκες οι απολυμένοι(1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ