Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Αγωνιστική δράση αναλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις

Την προκλητικότητα των εφοπλιστών ενισχύει η στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΝΟ

Δράση αναλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος ενάντια στις νέες, προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών. Η παράταξη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης σημαίνει συναγερμό προς όλους τους ναυτεργάτες, καλώντας τους σε συσπείρωση δυνάμεων, οργάνωση και ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων και απεργιών, για να αποκρουστεί η επίθεση του κεφαλαίου και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, στα ναυτεργατικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το πρώτο βήμα για τον καθορισμό του αγωνιστικού συντονισμού θα γίνει την Τρίτη 23 του Ιούνη στην ευρεία σύσκεψη που διοργανώνει η παράταξη στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Η πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Χτες, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε τον άθλιο υπονομευτικό της ρόλο, την υποταγή της στους εφοπλιστές. Εφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και να εκδώσει έστω καταγγελία για τα όσα εξωφρενικά αναγράφει σε ανακοινώσεις της η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), η οποία αξιώνει την κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής επάνδρωσης και δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων και την επιδότηση των μισθών των ναυτεργατών, ενώ φτάνει να χαρακτηρίσει ως «αξιόποινη» πράξη το γεγονός ότι οι ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου επέβαλαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους μέσω του ΝΑΤ!

Μάλιστα, χτες, η ΕΕΑ επανήλθε με νέα ανακοίνωση σχετική και με τη διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων των ναυτεργατών. Αφού προκλητικά χαρακτηρίζει ως «συνεργάτες μας» τους ναυτεργάτες, χαρακτηρίζει τη διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων τους ως «μεθοδεύσεις, οι οποίες ουσιαστικά θίγουν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και τους κανόνες της ακτοπλοϊκής αγοράς, στην οποία καλούμεθα όλοι να δραστηριοποιηθούμε και να επιβιώσουμε». Δηλαδή, τίθεται θέμα επιβίωσης των εφοπλιστών όταν παίρνουν οι ναυτεργάτες τα λεφτά τους! Να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΕΕΑ για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ είναι αύξηση ... 1%!

Ταυτόχρονα, με την καταπάτηση του αυτονόητου δικαιώματος των ναυτεργατών να πληρώνονται, το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει εξαπολύσει επίθεση σε κάθε ναυτεργατική κατάκτηση. Στο όνομα της κρίσης κουρελιάζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οργανικές συνθέσεις, διευρύνεται στα καράβια όπως στα ποντοπόρα και τα κρουαζιερόπλοια το καθεστώς της άνισης αμοιβής για ίση εργασία με χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα ναυτεργάτες. Παραμένουν ακινητοποιημένα 25 ακτοπλοϊκά πλοία με απλήρωτους εγκαταλειμμένους ναυτεργάτες, ενώ με τα εν ενεργεία πλοία εφοπλιστές και κυβέρνηση προσπαθούν να καλύψουν το ακτοπλοϊκό δίκτυο με εξαντλητικά δρομολόγια και ωράρια εργασίας.

Η ΝΣΚ στο κάλεσμά της προς τους ναυτεργάτες επισημαίνει ότι «η επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του είναι γενικευμένη σε στεριά και θάλασσα» και έτσι πρέπει να απαντηθεί από τους ναυτεργάτες με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης «και στο ναυτεργατικό κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος των ναυτεργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ