Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
«Οχι» των ΗΠΑ για επανεξέταση της υπόθεσης

Σε κλιμάκωση της κινητοποίησης καλεί η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε

Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των πέντε. Η χτεσινή προκλητική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του αγώνα για την απελευθέρωση των «5»
Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των πέντε. Η χτεσινή προκλητική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του αγώνα για την απελευθέρωση των «5»
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα επανεξετάσει την υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα δικαιοσύνης που πριν λίγες ημέρες ανέβαλε για το Φλεβάρη την δίκη του γνωστού εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι συνήγοροί του, αλλά και που αφήνει ατιμώρητες δεκάδες εγκληματικές ομάδες στο Μαϊάμι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εκπληρώνοντας την απαίτηση της κυβέρνησης να μην επανεξετατεί η υπόθεση των πέντε, επιλέγει να ...αγνοήσει προηγούμενη απόφαση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις που σημείωνε την φυλάκιση των «5» ως «αυθαίρετη και παράνομη», αλλά και την απαίτηση χιλιάδων ανθρώπων - μεταξύ των οποίων και 10 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, νομικών, βουλευτών κ.ά. απ'όλο τον κόσμο - που με συγκεκριμένα ντοκουμέντα απαιτούν την επανεξέταση της υπόθεσης.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, με ανακοίνωσή της σημειώνει πως η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας δραστηριοποίησης ώστε να επιτευχθεί η ελευθερία των «5». Καλεί σε νέες διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες των ΗΠΑ, σε πανεπιστήμια, σε εθνικά κοινοβούλια και αλλού μέχρι να επιστρέψουν στις οικογένειες και τη πατρίδα τους.

Απο τη μεριά του το Προεδρείο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας με ανακοίνωσή του την Δευτέρα, μεταξύ άλλων αναφέρει: «βλέπουμε για άλλη μια φορά τις αυθαιρεσίες ενός αλλοιωμένου και υποκριτικού συστήματος» και τονίζει «η πάλη μας για την ελευθερία τους δεν θα σταματήσει ούτε για μια στιγμή». Καταλήγοντας τονίζει πως «είμαστε σίγουροι ότι ο Χεράρδο, ο Αντόνιο, ο Ραμόν, ο Φερνάντο και ο Ρενέ θα συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της μάχης, όπως έχουν κάνει όλα αυτά τα 11 χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους (2011-05-05 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι την οριστική απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών (2010-09-12 00:00:00.0)
Ημερομηνία για την επανεξέταση του Φερνάντο και του Ραμόν (2009-10-31 00:00:00.0)
Ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωσή τους (2009-09-12 00:00:00.0)
Ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωσή τους (2009-06-21 00:00:00.0)
Νέα καμπάνια για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες (2009-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ