Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωσή τους

Από τη συγκέντρωση της νεολαίας στην Αβάνα απέναντι από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων
Από τη συγκέντρωση της νεολαίας στην Αβάνα απέναντι από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων
Με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και συζητήσεις «υποδέχθηκαν» χιλιάδες φίλοι της Κούβας την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα να μην επανεξετάσει την υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών (Φερνάντο Γκονζάλες, Ρενέ Γκονζάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο και Αντόνιο Γκερέρο), που βρίσκονται αδίκως φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Σαν Ντιέγκο, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σάντα Μόνικα), στο Περού, στον Καναδά, στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ, αλλά και στη Ρωσία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικούς χώρους, όπως και έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ με το αίτημα της απελευθέρωσης των «Πέντε».

Ξεχωριστής σημασίας ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη η νεολαία της Κούβας μπροστά στο αντιιμπεριαλιστικό μνημείο στην Αβάνα, ακριβώς απέναντι από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ. Εκεί οι παρευρισκόμενοι σημείωσαν πως η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αλλά και η μετάθεση της δικαστικής διαδικασίας για το Φλεβάρη του εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες αποτελούν δύο παραδείγματα για το πόσο «τυφλή» είναι η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ...

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απόφαση, ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των «Πέντε» και πως αποτελεί «ντροπή για όλους όσοι πιστεύουν στη δικαιοσύνη του συστήματος των ΗΠΑ και θυμού για τους χιλιάδες ανά τον κόσμο που απαίτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει την υπόθεση». Πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει λάβει αίτηση επανεξέτασης που στηρίζεται από 10 κατόχους βραβείων Νόμπελ, από ολόκληρα Κοινοβούλια (του Μεξικού και του Παναμά), από Ευρωπαίους και άλλους βουλευτές, καθώς και από βασικές ενώσεις νομικών του κόσμου και των ΗΠΑ και την πρώην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Από τη μεριά της η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των «Πέντε» με ανακοίνωσή της σημειώνει πως η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας δραστηριοποίησης ώστε να επιτευχθεί η ελευθερία των «Πέντε». Καλεί σε νέες διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες των ΗΠΑ, σε πανεπιστήμια, σε εθνικά Κοινοβούλια και αλλού μέχρι να επιστρέψουν στις οικογένειες και την πατρίδα τους.

Πάντως, ο Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια κάθειρξης) με μήνυμά του την περασμένη Παρασκευή σημειώνει μεταξύ άλλων πως «για άλλη μια φορά η νομοθετική μάσκα της πιο υποκριτικής κοινωνίας που έχει ποτέ υπάρξει έχει πέσει αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού» και σημειώνει τις αμέτρητες πράξεις βίας, των πολέμων και της συνεργίας των αξιωματούχων των Γιάνκηδων με τους δικτάτορες, καθώς και τα χιλιάδες θύματα τρομοκρατικών χτυπημάτων ενάντια στην Κούβα. «Εμείς, οι πέντε, μπορεί να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς σε σύγκριση με τα εκατομμύρια θύματα, αθώα παιδιά κάθε ηλικίας, λαών κάθε φυλής και θρησκείας που κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις έχουν γίνει παράπλευρες απώλειες, άνθρωποι που έχουν στερηθεί το βασικό δικαίωμα στη ζωή (...). Για τον κουβανικό λαό, ο πραγματικός στόχος της πράξης αυτής είναι η εκδίκηση και αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να είμαστε ενωμένοι, να μην πιστεύουμε στις εμφανίσεις και να αναμένουμε πάντα το χειρότερο από αυτό που επιτίθεται(...)», τονίζει.

Από τη μεριά του ο Χεράρδο Ερνάντες (δις ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξης) τονίζει πως δεν εκπλήσσεται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ. Επαναλαμβάνει ωστόσο όσα είχε δηλώσει τον Ιούνη του 2008, ότι δηλαδή «όσο υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος εκεί έξω που αγωνίζεται για την υπόθεσή μας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη»...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ