Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δε φταίνε οι μετανάστες

Τις τελευταίες μέρες καλλιεργείται όλο και περισσότερο η αντίληψη πως για τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ευθύνονται οι μετανάστες. Πολιτικά κόμματα - και κυρίως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. - αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιδίδονται σε μιαν άθλια προπαγάνδα, ώστε η επερχόμενη αντιμεταναστευτική λαίλαπα, που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, να τύχει της υποστήριξης των εργαζομένων. Σε αυτήν την απόπειρα, τα ΜΜΕ έχουν επιστρατεύσει ακόμη και διάφορους «επιστήμονες» ή «διανοούμενους», που μιλάνε για ...«σχέδιο αλλοίωσης του ελληνικού χαρακτήρα της χώρας». Με την παράλληλη υπερπροβολή αντιλήψεων «να ξαναγίνει η περιοχή καθαρή» (π.χ., Αγ.Παντελεήμονας), καλλιεργείται εντέχνως μαζική ψυχολογία, έτσι ώστε να καταλήγει αβίαστα το συμπέρασμα: Να φύγουν οι μετανάστες με οποιοδήποτε κόστος.

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την επικίνδυνη αντίληψη, αλλά ούτε και την απόπειρα της κυβέρνησης - με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. - να εξαπολύσει ένα ακόμη πιο άγριο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών. Η αιτία της «κακοδαιμονίας» των κατοίκων των υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων δε βρίσκεται στο ότι υπάρχουν μετανάστες διωγμένοι βίαια από τις πατρίδες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάξουν πίσω απ' τη «βιτρίνα» της πλατείας, της γειτονιάς, της πόλης, ακόμη και της χώρας στην οποία διαμένουν. Εκεί θα βρουν πως η «κακοδαιμονία» και τα προβλήματά τους δημιουργούνται και πολλαπλασιάζονται από τη φτώχεια, τα χαμηλά μεροκάματα, τις ανύπαρκτες συντάξεις. Παράγονται από τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί, λοιπόν, που παράγουν και αναπαράγουν τα αίτια των δεινών που καταπιέζουν τα πλατιά εργατικά, λαϊκά στρώματα, είναι οι ίδιοι που τώρα προετοιμάζουν ένα πρωτόγνωρο κυνηγητό κατά των μεταναστών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται μεθοδευμένα και όλη η προπαγάνδα των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων. Ομως, ξεκινώντας απ' την αντίληψη πως για όλα φταίνε οι μετανάστες, εξυφαίνονται μέτρα εχθρικά και για τους Ελληνες εργάτες. Περισσότερη αστυνόμευση και περαιτέρω περιστολή δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, είναι η μια όψη του νομίσματος, όταν στην άλλη αναγράφεται η απαίτηση του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση - Ελληνες και ξένοι.

Οι μετανάστες δεν ήρθαν στη χώρα μας για ...τουρισμό. Υποχρεώθηκαν να έρθουν κυνηγημένοι και πεινασμένοι και στη χώρα μας υφίστανται πολλαπλή καταπίεση. Απ' τη μια, βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης ημιπαρανομίας και, απ' την άλλη, εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο Μεσαίωνα. Αποτελούν κομμάτι, μέρος της εργατικής τάξης της χώρας, ένα από τα πιο εξαθλιωμένα. Οπως, λοιπόν, για τα προβλήματα των μεταναστών δε φταίνε οι Ελληνες εργάτες, έτσι και για τα προβλήματα των Ελλήνων εργαζομένων δε φταίνε οι μετανάστες. Για τα προβλήματα, όμως, όλων των εργατών, υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι' αυτό, μόνον ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια σ' αυτούς που επιβουλεύονται τις δυνατότητες μιας καλύτερης ζωής για όλους μπορεί να δώσει μια πραγματική απάντηση και διέξοδο...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ