Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Μαστίγιο» και «καρότο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Λι Μιουνγκ Μπακ συναντήθηκαν χτες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο και αποφάσισαν...ότι η ΛΔ Κορέας...«δε νομιμοποιείται να γίνει πυρηνική δύναμη» εξαίτιας των «απειλών» που θέτει σε άλλες χώρες και λόγω της διάδοσης της πυρηνικής τεχνολογίας «στον κόσμο»...

Ακολούθως ο Ομπάμα χρησιμοποιώντας τη γνωστή τακτική του «μαστίγιου», απείλησε τη ΛΔ Κορέας με «συνέπειες» ενώ άφησε περιθώριο για το επίσης γνωστό «καρότο» πιθανής «επιβράβευσης» σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ πεισθεί να τερματίσει επιβεβαιωμένα το πρόγραμμα «πυρηνικών όπλων».

Ωστόσο αμφότεροι σημείωσαν ότι «δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση» να έρθουν στην κατοχή της ΛΔ Κορέας πυρηνικά όπλα διότι δήθεν νοιάζονται για την...«αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως» οι πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν τις εξαγωγές-εισαγωγές όπλων στη ΛΔ Κορέας και επιβάλλουν νηοψίες ακόμη και απαγόρευση ναυσιπλοΐας σε βορειοκορεατικά (και όχι μόνον) «ύποπτα» σκάφη.

Στο μεταξύ, στελέχη του Πενταγώνου εκτίμησαν ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να απειλήσουν τις ΗΠΑ εάν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει την εξέλιξη του βαλλιστικού της προγράμματος. Μάλιστα ο υφυπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Λιν συμφώνησε με την εκτίμηση του γερουσιαστή Τζον Μακέιν (πρώην υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ) ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο» σε σχέση με τη ΛΔ Κορέας.

Τέλος, η ιαπωνική κιυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη ΛΔ Κορέας με αφορμή την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ στις 25 Μαΐου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ