Υπό πολιoρκία βρίσκεται η έδρα της μεγαλύτερης χαλυβουργίας «ArcelorMittal» στο Λουξεμβούργο, από χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια της εταιρείας στη Γαλλία και το Βέλγιο, που αντιστέκονται στις επιθέσεις της εργοδοσίας στο όνομα της κερδοφορίας της.
Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν και πολιόρκησαν την έδρα της «ArcelorMittal», κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, απαιτώντας την ανάκληση όλων των ανακοινωμένων μέτρων, όπως απολύσεις μέσω «εθελούσιας εξόδου» κατά 3% ή 9.000 εργαζόμενους στο σύνολο των 315.000 του εργατικού της δυναμικού, κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, απολύσεις των προσωρινά απασχολούμενων και πάγωμα ή μειώσεις των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση.
Υπό εκβιασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, «Cathay Pacific», που «εκφοβίζει» τα πληρώματα αέρος, προκειμένου να συμφωνήσουν να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών.
Την κατάργηση 2.300 θέσεων εργασίας στη μονάδα παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων «Fuso» στην Ιαπωνία μέχρι τα τέλη του 2010, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler», που θα κλείσει επίσης μια βιομηχανική μονάδα στην Ταϊλάνδη μέχρι τα τέλη του 2009.
Στις ΗΠΑ, τα ημιθανή προγράμματα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οδεύουν προς χρεοκοπία, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα. Σε ετήσια σχετική έκθεση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε πως το «Medicare» πιστεύεται ότι θα έχει χρεοκοπήσει έως το 2017, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι, ενώ το χωριστό κυβερνητικό κονδύλι για την Κοινωνική Ασφάλιση θα έχει εξαντληθεί έως το 2037, σύμφωνα με την ίδια έκθεση - τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν το 2008.
Στη Βραζιλία, η απασχόληση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, καθώς οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της χώρας ήταν το Μάρτη κατά 5% λιγότερες από ό,τι πριν ένα χρόνο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε πιστώσεις 10,5 δισ. δολαρίων για τουλάχιστον ένα έτος προς την Κολομβία, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν από το ΔΝΤ προς τη Σερβία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μλάντζαν Ντίνκιτς. Τα κεφάλαια αποτελούν μέρος του συμφωνηθέντος συνολικού πακέτου βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ.