Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ετοιμότητα Κίνας για «να σταματήσει το χάος»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Το πιο επιτακτικό και πρωταρχικό καθήκον σήμερα για το Χονγκ Κονγκ είναι να σταματήσουμε τη βία, το χάος και να αποκαταστήσουμε την τάξη, ώστε να διαφυλαχτεί η πατρίδα μας και να εμποδίσουμε τη βύθιση του Χονγκ Κονγκ στην άβυσσο», δήλωσε χτες ο Ζανγκ Σιαομίνγκ, διευθυντής του αρμόδιου για ζητήματα Χονγκ Κονγκ και Μακάο Γραφείου του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται, με αίτημα πλέον την παραίτηση της τοπικής κυβέρνησης και ουσιαστικά την επαναδιαπραγμάτευση του «ειδικού καθεστώτος» που αναγνωρίστηκε στην περιοχή το 1997, όταν «επανήλθε» από τη Βρετανία στην Κίνα. Στις αρχές της βδομάδας οργανώθηκε νέα κινητοποίηση, μεταξύ άλλων και απεργία σε αρκετούς τομείς, ενάντια στις τοπικές αρχές και το Πεκίνο, με τις δυνάμεις καταστολής να παρεμβαίνουν για την «αποκατάσταση της ασφάλειας και τάξης» στην πόλη.

Η Κίνα καταγγέλλει από τη μεριά της οργανωμένο σχέδιο κατά της «σταθερότητας στο Χονγκ Κονγκ» και έχει επικρίνει έντονα την τοποθέτηση ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων, που εκφράζουν συμπάθεια και κατανόηση στις ανησυχίες των διαδηλωτών, κατηγορώντας τες για «απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ