Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Βήματα αντίστασης και συντονισμού

Σήμερα κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία οι οικοδόμοι και σε 24ωρη απεργία οι ηλεκτροτεχνίτες της Αθήνας. Οι δύο κλάδοι, με πρωτοβουλία των ταξικών τους συνδικαλιστικών οργανώσεων, διοργανώνουν κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στην ίδια συγκέντρωση θα βρεθούν - καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά - και οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων. Βασικά αιτήματα της απεργίας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας είναι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων, καθώς και η υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής παλεύει ενάντια στις απολύσεις, το χτύπημα της Συλλογικής Σύμβασης, τη μεθόδευση να εξαιρεθεί ο κλάδος από τα ΒΑΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι μισθοί τους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τα ταξικά συνδικάτα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλους τους κλάδους, καλούν, ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να φορτωθεί στις πλάτες τους η οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία. Τούτες τις μέρες, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» βρίσκονται στην όγδοη βδομάδα ενός παλικαρίσιου αγώνα. Πολυήμερες κινητοποιήσεις διοργανώνουν και οι εργαζόμενοι στο Καζίνο της Πάρνηθας. Δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μαζικά συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Παράλληλα, το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα - ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ - ενισχύουν οικονομικά τον αγώνα των εργαζομένων στον «Παπουτσάνη».

Ο συντονισμός της δράσης, με κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις, το κοινό πλαίσιο πάλης που προβάλλουν, η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης ανάμεσα σε κλάδους, η οικονομική ενίσχυση, δεν είναι συμπτωματική, ούτε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνεχούς καθημερινής μάχης που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουν καλά ότι η αποτελεσματικότητα των αγώνων εξαρτάται από το στήσιμο και το δυνάμωμα μαζικών ταξικών σωματείων. Από τη βελτίωση της λειτουργίας τους, τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά. Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για να ξεπεραστεί ο συντεχνιασμός και η αποσπασματικότητα που καλλιεργεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, που αντικειμενικά και συνειδητά προωθεί τη στρατηγική της ήττας και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αυτές οι δυνάμεις που παζαρεύουν, αποκλείουν τους συμβασιούχους από τα σωματεία, ζητούν δάνεια για λογαριασμό των επιχειρηματιών. Είναι αυτοί που ξεπουλάνε τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί η γραμμή της συναίνεσης έχει μοναδικό αποτέλεσμα την υποταγή στο κεφάλαιο.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναδεικνύουν ξεκάθαρα την ανάγκη οι εργάτες να δράσουν ενιαία ως τάξη. Να απαντήσουν επιθετικά στην ενιαία, ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά του στηρίγματα. Είναι όρος απαραίτητος για να αμυνθούν με αποτελεσματικότητα σήμερα οι εργαζόμενοι απέναντι στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να αποσπάσουν κατακτήσεις. Να βάλουν τις βάσεις για μια γενικευμένη αντεπίθεση, που θα εκφραστεί σε κάθε μέτωπο, σε κάθε ευκαιρία, με επόμενο αναγκαίο σταθμό την καταδίκη και τη συρρίκνωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, την αλλαγή συσχετισμού και στα συνδικάτα και στο πολιτικό επίπεδο, με τιμωρία των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου στις ευρωεκλογές. Που μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ