Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΝΑΙ!

Αυτή η επέτειος του Επους του '40 και του μεγαλείου της Εθνικής Αντίστασης είναι στ' αλήθεια διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Αδιάφορο παραμένει το γεγονός ότι τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες ψάχνουν «πρωτότυπες» σημερινές ιστοριούλες για να την ξεπεράσουν και να κρύψουν τα ευτελιστικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεινά που μας επιφυλάσσουν οι... νικητές.

Καλώς κάλλιστα αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας ότι όσοι αρίστευσαν και το επιθυμούν συνειδητώς οι ίδιοι ως μαθητές, μπορούν να παρελάσουν ως σημαιοφόροι ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Στο κάτω κάτω της γραφής το ναζισμό τον πολέμησαν πραγματικά και με το αίμα τους λαοί και πρόσωπα που ανήκαν ανεξαρτήτως υπηκοότητας στη μεγαλύτερη πατρίδα του ανθρώπινου γένους που είναι η ελευθερία αυτή καθαυτή.

Ομως κακώς κάκιστα δεν ανοίγει εδώ και τώρα σε όλα τα μέσα και με όλα τα μέσα μια συζήτηση πολιτική για το πλιάτσικο εναντίον των λαών που επιμένουν να αντιστέκονται στο σύγχρονο ιμπεριαλισμό και τον επιθετικά προσδιορισμένο ως κυρίαρχο παγκοσμίως καπιταλισμό. Δηλαδή, το σημερινό ναζισμό που κρύβεται πίσω από αφόρητους βερμπαλισμούς για «δημοκρατία» τύπου Κοστούνιτσα στη Γιουγκοσλαβία, τύπου Ου-τσε-κά στη γειτονική Αλβανία και τύπου Σημίτη του «Σαμίνα» «αυτή είναι η Ελλάδα» στη ρωμαλέα ευρω-ΝΑΤΟτοκρατούμενη χώρα μας.

Τα πολεμικά και οικονομικά όπλα των εχθρών με τη λεοντή φίλων συμμάχων και συνεταίρων είναι που άλλαξαν στον 21ο αιώνα. Το φρόνημα των αντιστασιακών και τα θύματα των αγώνων έμειναν ίδια.

Ενάμιση χρόνο μετά τους φριχτούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, ούτε μήνα μετά την επιβολή του κ. Κοστούνιτσα στην ηγεσία της Ν. Γιουγκοσλαβίας και οι Σέρβοι συνειδητοποιούν οδυνηρά το τίμημα της συμμετοχής τους στο παιχνιδάκι των βομβαρδισμών τους. Δεν πάγωσαν και δεν πείνασαν τον πρώτο μετά την επιδρομή του ΝΑΤΟ χειμώνα. Στερήθηκαν πολλά, αλλά δε διακυβεύτηκε πέρσι τέτοια εποχή, ούτε για μια στιγμή η επιβίωσή τους.

Φέτος, οι διάδοχοι των παρτιζάνων του αντιναζιστικού αγώνα είδαν σε μια εβδομάδα μετά τον Κοστούνιτσα τις τιμές στα ύψη, το ηλεκτρικό αμφίβολο αν επαρκεί για πάνω από ένα μήνα αλλά... τα ράφια γεμάτα από είδη δυτικής πολυτέλειας. Ουρές για ψωμί. Παγωνιά. Ο ελληνικός λαός τους συμπαραστέκεται εμπράκτως, αφού παγώνει και περιμένει τον φιλάνθρωπο κυβερνήτη κ. Χριστοδουλάκη για να επιζήσει με επιδόματα θέρμανσης, καθώς στην τιτανομαχία δολάριο - ευρώ, σ' αυτό το σύγχρονο έπος του κέρδους 2000, η κόλαση δεν είναι τα βουνά της Πίνδου αλλά τα κρύα σπίτια, τ' ανήλιαγα διαμερίσματα, τα κοντέινερ των σεισμοπλήκτων, τα αποκομμένα νησιά της άγονης γραμμής, οι χαμηλοσυνταξιούχοι της άγονης ψυχής των λαμπρών λογιστηριακών οικονομικών επιτελείων μας.

Εξήντα χρόνια, μετά οι επικυρίαρχοι είναι εδώ και υπό τα όμματά τους και με την άδειά τους γιορτάζουμε μ' ένα μεγάλο «ΝΑΙ αφέντη μου» την επέτειο του ΟΧΙ. Για να φάνε οι Σέρβοι πρέπει να παραδώσουν το Κοσσυφοπέδιο σε μια υπό ίδρυση Μεγάλη Αλβανία. Αυτό αποφάσισαν και ζήτησαν και τη μεσολάβηση Σημίτη οι Ευρωαμερικανοί προχτές στη δήθεν διαβαλκανική διάσκεψη. Θα 'ρθει κι ο κ. Κουκ ο Αγγλος εδώ, κι ενώ εμείς θα ακούμε ότι νοιάζεται για την τρομοκρατία, αυτός θα πιέζει την Ελλάδα να πει στον Κοστούνιτσα να μην κάνει νάζια και ν' αφήσει τους Αλβανούς στο Κόσσοβο ήσυχους κι ανεξάρτητους. Γιατί αλλιώς... Αλλιώς η Τουρκία που συμφωνεί απόλυτα και ενισχύει μια μεγάλη - δυτικό προτεκτοράτο ολόκληρη - Αλβανία έχει ήδη με το μέρος της τη ΝΑΤΟική ηγεσία και στο Αιγαίο ένα πόδι γερό, γκρίζο, αμερικάνικο, βάλει εδώ και κάμποσο καιρό, τώρα πια και με Destined Glory αποδεικτικό.

Αυτή η επέτειος σύντροφοι, πνιγμένη στο αβέβαιο μέλλον μας, μέσα σε τόνους υποκρισίας και απολιτικής συζήτησης περί διαπλοκής γιορτάζεται αφ' εαυτού της διαφορετικά. Το κράτος, η πατρίδα, η θυσία, πωλούνται, ιδιωτικοποιούνται, απαξιώνονται και ξεπουλιούνται με... τσαμπουκά. Για το εθνικώς καλό στην πατρίδα του ΝΑΤΟ και του ευρώ. Γιατί ανησυχείτε; Ακόμη κι οι ιδιοκτήτες, αυτοί οι λίγοι ιδιώτες που θα λυμαίνονται πια το φως, το νερό, το πλοίο, το αεροπλάνο, το λεωφορείο, το βιβλίο, το κρύο, το φαΐ, τη ζέστη, το μυαλό και την ψυχή, με διόδια σ' όλη τη διαδρομή ως την τσέπη τους, και σημαία θα σηκώσουν στα μπαλκόνια και θα μας επιτρέψουν ή και προτρέψουν να βάλουμε στα δικά μας. Ιδιοι είμαστε λοιπόν.

Τι σκοτίζεστε; Αλλαξαν οι καιροί. Δεν υπάρχουν πια ναζί για να πούμε όχι. Τους αφάνισε η παγκοσμιοποίηση. Στους νέους ναζί, η νέα δήθεν εποχή μάς καλεί να πούμε ΝΑΙ. Εμπρός μαζί στον αγώνα, για μια Ευρώπη της τραπεζικής ειρήνης, για ένα ισχυρό ευρώ, για ένα πουκάμισο σινιέ, πανάκριβο λαμπρό, για έναν Μπλερ κι έναν Ντούιζμπεργκ για την αδικημένη τρελή αγελάδα.

Εμπρός για ένα ΝΑΤΟ δυνατό, αμερικανικό, πανίσχυρο και δικαίως φιλοτουρκικώς συμφεροντολογικό, που θα μας πάει ως τον Καύκασο καβάλα σ' έναν ηρωικό πετρελαιαγωγό. Ζήτω το ΝΑΙ. Ναι σε όλα. Τα ΟΧΙ είναι για τους πατριώτες, αντιστασιακούς, κομμουνιστές, τους «αναχρονιστές», που δυστυχώς είναι ακόμη εδώ. Ευτυχώς!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ