Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Για να έχεις γνώμη, πρέπει να έχεις γνώση

«Φωτίστε το κεφάλι του λαού,

για να μην του το κόψουν οι

δήμιοί του, κάποια μέρα»

(Β. ΟΥΓΚΩ)

Αυτό που υποδηλώνει με έμφαση ο σημερινός τίτλος έχει άμεση σχέση, με όσα αναφέρονται, με, έμφαση επίσης, στις προσυνεδριακές Θέσεις για την ανάγκη μόρφωσης και επιμόρφωσης των μελών του κόμματος και των άλλων προοδευτικών ανθρώπων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και τις πολύπλοκες κοινωνικές συνθήκες.

Το να μεταχειρίζεσαι αποσπασματικά ορισμένες θέσεις και φράσεις από το Κεφάλαιο, από τον Λενινισμό, από τους άλλους κλασικούς για να στηρίξεις, ή, να απορρίψεις τρέχουσες πολιτικές επιλογές είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι, έχοντας αφομοιώσει βαθύτερα τη θεωρητική γνώση και τα σημερινά στοιχεία της γνώσης, που καλπάζει, και χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της διαλεκτικής, να εμπλουτίζεις την πολιτική δράση.

Το αντίθετο κάνουν οι κάθε λογής αντίπαλοί μας - μαζί και οι μετακινούμενοι από χώρου εις χώρον, που χρησιμοποιούν επιλεκτικά μαρξιστικά «τσιτάτα» για να τα... ανατρέψουν. «Κλασικός» στο σημείο αυτό, ήταν μαζί με πολλά άλλα φασιστοειδή, ο Δημ. Ιωαννίδης της χούντας που πριν βασανίσει το θύμα του (π.χ. στο Μακρονήσι) άνοιγε μαζί του συζήτηση, για τον ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό.

Στις προσυνεδριακές θέσεις υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με την παιδαγωγική επιστήμη όλοι ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ. Οι δυνατότητες που παρέχει στην εποχή μας η επιστήμη και η γενικευμένη εφαρμογή της στην παραγωγή οδηγούν στην απαίτηση να διευρυνθεί η βασική - γενική εκπαίδευση. Ανταποκρίνεται η πολιτεία σ' αυτήν την απαίτηση; Κάθε άλλο, βέβαια. Γιατί το ταξικό Κράτος παρέχει, σε ποσότητα και ποιότητα τη μόρφωση εκείνη και μάλιστα κατά τρόπο ελλειμματικό, που ανταποκρίνεται και εξυπηρετεί τις επιλογές του και προσαρμόζεται, στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τα συμφέροντα της διεθνοποιημένης «νέας τάξης».

Βασικό καθήκον για τους κομμουνιστές και τους συμμάχους τους παραμένει, όπως αναφέρουν οι Θέσεις, η ανάγκη αυτομόρφωσης και επιμόρφωσης, ώστε «να μην υποβιβάζεται η διαφώτιση και η προπαγάνδα του Κόμματος αποκλειστικά στο επίπεδο των αναγκών της συνδικαλιστικής δράσης και της συνείδησης της εργατικής τάξης», αλλά να τη συνδέει με την αξιοποίηση της επιστήμης και τεχνικής».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ