Σάββατο 28 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την αντεργατική απόφαση του ευρωδικαστηρίου

Η αντεργατική απόφαση του ευρωδικαστηρίου (ΔEK. C- 559/07. 26.03.2009), που εξισώνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών από 5 έως 17 χρόνια, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αντίθετα μεθοδεύτηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και φέρνει τη σφραγίδα της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου.

Ολη αυτήν την περίοδο, με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που από κοινού συνδιαμόρφωσαν στα πλαίσια της ΕΕ οι αστικές κυβερνήσεις με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, το κεφάλαιο και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αξιοποίησαν μεθοδευμένα το ευρωδικαστήριο και με τη μορφή του ντόμινο, με προσφυγές ενάντια στα κράτη μέλη1 επέφεραν σαρωτικές αλλαγές, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα χειροτέρευση των όρων ασφάλισης των εργαζομένων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση - ερώτηση2 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με δελτίο τύπου3 - τον Ιούλη και το Σεπτέμβρη του 2007 - κατήγγειλε την συμπαιγνία της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και την επιδίωξή τους για τη μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλιση συνολικά των εργαζομένων στο Δημόσιο σε επαγγελματική ασφάλιση.

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σχετική ερώτησή της θα αποτελούσε τον πιλότο της απόφασης του ευρωδικαστηρίου. Ετσι το ευρωδικαστήριο, με πρόσχημα την ισότητα ανδρών και γυναικών, εφαρμόζει τις αντιδραστικές Συνθήκες και την αντεργατική νομοθεσία της ΕΕ, τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των γυναικών, γενικότερα των εργαζομένων και στη χώρα μας.

Επί της ουσίας, βάζει βόμβα στα θεμέλια του ίδιου του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θεωρεί ότι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου δεν αποτελεί σύστημα κοινωνικής, αλλά επαγγελματικής ασφάλισης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και γενικότερα τις παροχές.

Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου δε θέτει διαχρονικό περιορισμό της εξίσωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στο Δημόσιο.4 Δηλαδή, 65 χρόνια για όλες τις εργαζόμενες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από χρονολογία πρόσληψής τους. Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου (ΔEK) σηματοδοτεί την ένταση της επίθεσης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση το σύστημα των τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη επιδοματικού χαρακτήρα, επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση), ανοίγοντας νέο χρυσοφόρο τομέα για τη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η επαίσχυντη αυτή απόφαση που χτυπάει τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο τομέα κινείται στην κατεύθυνση της αύξησης και εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 65 χρόνια, όπως καθορίστηκε από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους νεοασφαλιζόμενους από το 1993 στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αντιστρατεύεται το δίκαιο αίτημα των γυναικών για σύνταξη στα 55 χρόνια για όλες τις γυναίκες, 60 χρόνια για τους άνδρες. Στρέφεται συνολικά κατά των εργαζομένων, γιατί σπρώχνει τα όρια συνταξιοδότησης προς τα 65 - 67 και παραπάνω, καθώς και γενικότερα χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των εργαζομένων.

Την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συνδιαμορφώσει, συνυπογράψει και υλοποιούν με απόλυτη συνέπεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γι΄ αυτό με πολιτικάντικα τερτίπια προσπαθούν να κρύψουν τις συνέπειές της από τις γυναίκες, συνολικά από τους εργαζόμενους. Τεράστιες ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Συνομοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων (CES/ETUC), της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική την ίδια την ΕΕ. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιδραστική, αντιλαϊκή, συμμαχία αστικών κρατών του κεφαλαίου. Αυτοί που τη στηρίζουν πρέπει να απολογηθούν και να τιμωρηθούν.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι επιτακτική ανάγκη η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και η κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, για να καταργηθούν στο σύνολό τους οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, γενικότερα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Η συμμετοχή των εργαζομένων στη απεργία στις 2 Απρίλη και γενικότερα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ να πάρει μαζικό - μαχητικό χαρακτήρα, να σταλεί σαφές μήνυμα απειθαρχίας - ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική και την ίδια την ΕΕ, γενικότερα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη των ευρωεκλογών στις 7 Ιούνη 2009, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ της μόνης δύναμης που αντιπαλεύει με ταξική συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, προβάλλει την ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης, τη λαϊκή συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ