Σάββατο 28 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ «ΣΚΟΥΠΑ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επιχείρηση τρομοκράτησης των μεταναστών

Η τρομοκράτηση των μεταναστών εργατών από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους εντείνεται
Η τρομοκράτηση των μεταναστών εργατών από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους εντείνεται
Εντείνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Χτες, τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Ομόνοιας, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Στην πραγματικότητα όμως στήθηκε ένα σκηνικό τρομοκρατίας για περισσότερη από μία ώρα, αφού όποιος κυκλοφορούσε εκείνη τη στιγμή στο χώρο όπου γινόταν η επιχείρηση, υπέστη τον αστυνομικό έλεγχο. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 120 άτομα, κυρίως αλλοδαποί, ελέγχθηκαν ή προσήχθησαν και 19 συνελήφθησαν. Αντίστοιχες επιχειρήσεις θα επαναλαμβάνονται περιοδικά από εδώ και στο εξής.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποίησαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική που έχει καταδικάσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν μόνιμα σε καθεστώς ομηρίας και σε περιοχές - σκουπιδοτενεκέδες ανθρώπινων ψυχών. Πρόκειται για πολιτικές οι οποίες χορηγούν με το σταγονόμετρο το άσυλο, που τους κρατούν σε καθεστώς παρανομίας ώστε να αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς πρόνοια, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μόνιμο στόχο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αφού κάθε μέρα ελέγχονται σωρηδόν και αυθαίρετα στους αστυνομικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Από τον περασμένο Νοέμβρη μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο έχουν αποφασιστεί μέτρα για εντεινόμενη κατασταλτική παρουσία και δράση των κρατικών μηχανισμών με πρόσχημα την «εγκληματικότητα» και την «υποβάθμιση» του κέντρου της Αθήνας. Αλλωστε ο Πρ. Παυλόπουλος το έχει δηλώσει: «Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτό το φαινόμενο».

Τα... λυμένα χέρια όμως προκάλεσαν μαζικές προσαγωγές, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς. Από κοντά συνεπικουρούν τη δράση της ΕΛ.ΑΣ. ο Δήμος Αθηναίων και η Νομαρχία Αθήνας. Μάλιστα, ο νομάρχης Γ. Σγουρός επανειλημμένα έχει τονίσει πως «χρειάζεται ταχύτητα και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας, ώστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ να οργανώσουν την προσωρινή στέγαση των χιλιάδων μεταναστών σε κατάλληλες περιοχές έξω από το κέντρο της Αθήνας». Αυτό, στην πράξη σημαίνει περισσότερη αστυνομοκρατία.

Ανάλογα μέτρα αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση και για την πόλη της Πάτρας, όπου χιλιάδες πρόσφυγες ζουν μέσα σε παραπήγματα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη. Κύριο θέμα της ήταν το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Εισήγηση της Σκότλαντ Γιαρντ;

Σαν να μην έφτανε αυτό, σχεδιάζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η δημιουργία ειδικής αστυνομικής ομάδας από μετανάστες για την άντληση πληροφοριών, αλλά και την επέμβαση σε περιοχές που θεωρούνται «άβατο» για την ΕΛ.ΑΣ. Πρότυπο αποτελούν οι μονάδες ασφάλειας κοινότητας που δρουν σε όλες τις γωνιές του Λονδίνου και διάφορα φόρουμ ασφάλειας που υπάρχουν και λειτουργούν σε συνεργασία με τις βρετανικές αρχές ασφαλείας.

Κατά πληροφορίες, σχετική εισήγηση έχουν κάνει οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ που ήταν πριν λίγες μέρες στην Αθήνα μεταφέροντας σχετικές... εμπειρίες για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας, αλλά και για άλλα θέματα. Στα πλαίσια αυτής της αυταρχικής πολιτικής οι ομάδες αυτές θα μπορούν να «διεισδύουν» σε περιοχές όπου... δυσκολεύεται η ΕΛ.ΑΣ.

Και οι πρόσφατες εξελίξεις, αναδεικνύουν την ανάγκη για κοινό συντονισμένο αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί ο αγώνας για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι πάνω απ' όλα αγώνας ταξικός. Υπάρχει ανάγκη ενιαίου αγώνα ενάντια στη βία του αστικού κράτους, όπως κι αν αυτή εκφράζεται είτε στο δρόμο είτε στα σπίτια τους είτε στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ