ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Οι γυναίκες εκτιμάται ότι θα είναι τα κύρια θύματα της ανεργίας που αυξάνεται ιλιγγιωδώς εξαιτίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και κατά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ο αριθμός τους θα φτάσει τα 22 εκατομμύρια.
Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο ίδιος φορέας προβλέπει δυσοίωνα ότι «η παρούσα κρίση μπορεί να μην κάνει τέτοιες διακρίσεις φύλου στις απολύσεις», με τους άνδρες να «πληρώνουν και αυτοί "βαρύτατο τίμημα" στο βωμό αυτής της διεθνούς κρίσης».
Προφανώς σε αυτό τον αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται οι άνεργοι στην Κίνα, καθώς όπως ανακοίνωσε χτες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος οι άνεργοι εσωτερικοί μετανάστες έχουν ξεπεράσει ήδη τα 20 εκατομμύρια, ενώ ο Τσεν Ξιουέν, διευθυντής της Κεντρικής Αγροτικής Υπηρεσίας Εργασίας, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.
«Αποκρουστικά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τα στοιχεία για την απασχόληση που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Εντούτοις ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε εκ νέου το σχέδιο «ανάκαμψης» της αμερικανικής οικονομίας, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το κεφάλαιο.
Οσο για τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η ανεργία έφτασε στο 8,1% και είναι το ανώτατο ποσοστό ανεργίας που έχει σημειωθεί από το 1983. Το Φλεβάρη χάθηκαν 651.000 θέσεις εργασίας, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, 655.000 το Γενάρη αντί για τις 598.000 που είχαν ανακοινωθεί και 681.000 το Δεκέμβρη αντί για τις 577.000 που προβλεπόταν και καθιστώντας τον τελευταίο μήνα του 2008 τον πιο καταστροφικό μήνα όσον αφορά την απασχόληση στις ΗΠΑ από τον Οκτώβρη του 1949.
Την ίδια στιγμή «βάσιμες αμφιβολίες» για τη βιωσιμότητα της «General Motors» εξέφρασαν οι ελεγκτές της εταιρείας και δηλώνουν ότι μπορεί να ζητήσουν προστασία κατά των πιστωτών, αν η κρατική ενίσχυση δεν επαρκέσει και το σχέδιο ανασυγκρότησης αποτύχει. Μέχρι στιγμής, η κρατική ενίσχυση φτάνει τα 13,4 δισ. δολάρια, αν και η εταιρεία δηλώνει ότι θα χρειαστεί μέχρι και 30 δισ. για να αντεπεξέλθει. Το σχέδιο ανασυγκρότησης προβλέπει την απόλυση 47.000 εργαζομένων και το κλείσιμο πέντε εργοστασίων στις ΗΠΑ μέσα στο 2009.
Τέλος, το 70% της «Lloyds Banking Group» αναμένεται να αποκτήσει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε ειδικό πρόγραμμα στη διοίκηση του ομίλου.