Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαπιστώσεις και «ανησυχίες» από το ILO

Σε διαπιστώσεις όπως ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 11 εκ. μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια και ότι οι ανισότητες στον κόσμο επιδεινώνονται, αναλώνεται η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες στη Γενεύη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περισσότερες από 61 εκ. θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκόσμια από την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης το 2008 και η ανεργία θα συνεχίσει να μεγαλώνει έως το τέλος της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το ILO προβλέπει ότι το 2019, πάνω από 219 εκ. άνθρωποι θα είναι χωρίς δουλειά, παρά τους πανηγυρισμούς για αναιμική αύξηση της απασχόλησης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία στη Γαλλία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 10% πριν το 2017, ενώ στη Γερμανία αναμένεται αύξηση των ανέργων στο 5%, από 4,7% φέτος. Επιδείνωση των προοπτικών απασχόλησης καταγράφεται, επίσης, στον αραβικό κόσμο και σε ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Διαπιστώνεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, που σε ποσοστό 13% είναι άνεργοι παγκοσμίως, θα συνεχίσουν να πλήττονται έντονα και τα επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι διαπιστώσεις που κάνει το ILO για τις εισοδηματικές ανισότητες, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, «σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα που παρατηρούνται στις αναδυόμενες οικονομίες». Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανισότητες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνουν, καθώς το 10% των πλουσιότερων θα κατέχει το 30% έως 40% των συνολικών εισοδημάτων, ενώ το 10% των φτωχότερων θα πρέπει να αρκεσθεί στο 2% έως 7%. Στο διά ταύτα, το ILO ανησυχεί για τη σταθερότητα του συστήματος και προειδοποιεί ότι «ο αριθμός των κοινωνικών ταραχών είναι σήμερα 10% πιο αυξημένος απ' ό,τι πριν από την κρίση του 2008».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ