Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Διαδηλώσεις και αντιδράσεις

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στο Χαρτούμ

Associated Press

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στο Χαρτούμ
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Χιλιάδες Σουδανοί διαδήλωσαν χτες για τρίτη μέρα κατά της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες «εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».

«Κάτω το ΔΠΔ», «Κάτω οι ΗΠΑ», «Κάτω η ΕΕ» φώναζαν οι περισσότεροι διαδηλωτές έξω απ' τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, εκφράζοντας έτσι την κοινή αντίληψη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου που δεν ανέχεται οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αδέκαστοι δικαστές. Με το ίδιο πρόσχημα, αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν πραγματοποιηθεί επεμβάσεις από ιμπεριαλιστές ενάντια σε χώρες και λαούς.

Το ίδιο 24ωρο στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμενόταν η πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης, προκειμένου να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, εάν η απόφαση του Σουδάν να διώξει απ' το Νταρφούρ 13 μεγάλες απ' τις ...76 (!) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δρούσαν στην περιοχή συνιστά «παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Διόλου τυχαία, είχε προηγηθεί συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ με στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με το Νταρφούρ και η έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης απ' το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απέλαση των οργανώσεων αρωγής απ' το Νταρφούρ... Πάντως, στην παραπάνω συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ διπλωμάτης απ' τη διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ (που έχει αυτό το διάστημα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού) δήλωσε ότι θα τεθεί προς συζήτηση και το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης για αναστολή της διαδικασίας που έχει κινήσει το ΔΠΔ κατά του Σουδανού προέδρου...

Τέλος, χτες, Σουδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε, με αφορμή τις επισκέψεις συμπαράστασης ανώτατων αξιωματούχων απ' το Ιράν, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας, ότι το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ δε θα αλλάξει σε τίποτε την πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής Αλί Λαριτζάνι, ο Σύρος ομόλογός του Μαχμούντ αλ Αμπράς και το υπ' αριθμόν δύο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Συρία, Αμπού Μάρζουκ, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την απόφαση του ΔΠΔ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη σουδανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ