Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή

Από τα εργαστήρια συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου
Από τα εργαστήρια συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου
Μετά την παρουσίαση του πρώτου τμήματος της νέας του μόνιμης έκθεσης, το Βυζαντινό Μουσείο ολοκληρώνει φέτος την άνοιξη τη μεταμόρφωσή του. Την περίοδο από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι και το νέο ελληνικό κράτος καλύπτει η έκθεση «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή», η οποία περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της συλλογής του. Σε νέο χώρο 1.400 τ.μ. εκτίθενται 750 αντικείμενα - τα περισσότερα για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους, 243 εικόνες, 30 τοιχογραφίες, 24 γλυπτά και ένας θησαυρός 1.000 νομισμάτων.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτριος Κωνστάντιος, «η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα και αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη από Μουσείο έκθεση για αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρόκειται για συλλογική δουλειά 25 επιστημόνων, όλων των ειδικοτήτων. Τα εκθέματα αναδεικνύονται με βάση το κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής».

Η έκθεση του δεύτερου μέρους των μεταβυζαντινών συλλογών συγκροτείται από έντεκα ενότητες, που αναπτύσσονται σε έξι άξονες: «Η ενετική κυριαρχία και οι Γραικοί», όπου παρουσιάζονται όψεις του πολιτισμού σε βενετοκρατούμενες περιοχές (Κρήτη, Επτάνησα). «Από το ανθίβολο στην εικόνα». Τα ανθίβολα - σχέδια εργασίας των ζωγράφων - αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη διάδοση της ζωγραφικής σε όλες τις περιοχές και εποχές. Στην «Οθωμανική κατάκτηση και το Γένος» παρουσιάζονται όψεις της κοινωνίας και της τέχνης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ το τμήμα «Το έντυπο και ο νέος ελληνισμός» αναφέρεται στα ελληνικά και ξένα τυπογραφεία της εποχής. Η έκθεση κλείνει με τη «Θρησκευτική ζωγραφική στο νεοελληνικό κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ