Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΑΤ»
Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή

Συζητήθηκε χτες η Ερώτηση του Κόμματος για το εργατικό «ατύχημα» και τα δεδουλευμένα στο εργοτάξιο των Τρικάλων

Την αντεργατική συμπεριφορά της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, που δραστηριοποιείται στο Νομό Τρικάλων και σε άλλους νομούς, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση βρίσκονταν πρόσφατα σε επίσχεση εργασίας αφού τους οφείλονταν δεδουλευμένα 2 μηνών, ενώ στις 18 του Γενάρη ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα. Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Κοντογιάννης αρκέστηκε στην παράθεση των ελέγχων των επιθεωρητών εργασίας, λέγοντας για το θέμα των δεδουλευμένων ότι η επιθεώρηση «ζήτησε γραπτές εξηγήσεις που δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές» και επέβαλε «πρόστιμο 10.000 ευρώ». Για το δυστύχημα επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας ενώ το αποτέλεσμα θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Τον πρότερο βίο της επιχείρησης υπενθύμισε παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μαυρίκος, σημειώνοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με την ΑΤΤΙΚΑΤ» και πως «χρειάστηκε η κινητοποίηση των εργαζομένων και η ενεργητική συμπαράσταση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ για να υποχρεωθεί η εταιρεία να δώσει ένα τμήμα από τα οφειλόμενα». Οσον αφορά στις συνθήκες εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «έχουν συμβεί παρόμοια δυστυχήματα στην ίδια εταιρεία», η οποία «αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει νόμιμες υποχρεώσεις της», όπως η παροχή υποδημάτων εργασίας, γαντιών, κλπ.

Σήμερα, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, η ΑΤΤΙΚΑΤ «απειλεί τους εργαζόμενους να υποβάλουν παραιτήσεις για να απαλλαγεί από την υποχρέωση να καταβάλει αποζημιώσεις». Ειδικά για το θέμα του δυστυχήματος σημείωσε: «Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα μέτρα, να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοια δυστυχήματα και κανένας εργοδότης να μη βρίσκεται στη φυλακή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ