Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΓΙΑΤΡΩΝ
Αγωνιστική προοπτική μακριά από τις κοινοτικές διευθετήσεις

Καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις και στη 48ωρη απεργία διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό

Την ανάγκη να δοθεί προοπτική στον αγώνα των γιατρών, μακριά από το όχημα των κοινοτικών οδηγιών που οδήγησε στην κλαδική σύμβαση, υπογράμμισε χτες ο Ηλίας Σιώρας, εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ενόψει της απεργίας στις 12 και 13 Φλεβάρη 2009.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ προβάλλει για διεκδίκηση την κύρωση της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση στη Βουλή αποτελεί εξαπάτηση, καθώς δεν περιλαμβάνει τα συμπεφωνημένα. Επίσης η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ καλεί τις τοπικές ενώσεις να πρωταγωνιστήσουν στη σύνταξη προγραμμάτων εφημεριών στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας και με βάση τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Δηλαδή να συντάξουν προγράμματα με 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους τη βδομάδα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι εφημερίες στα περισσότερα νοσοκομεία εξαντλούνται το δεκαήμερο - ή το πολύ το δεκαπενθήμερο - του μήνα. Μ' άλλα λόγια η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ζητά την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων 88/1999 και 76/2005 με τα οποία ενσωματώνονται οι κοινοτικές οδηγίες και αντί για σταθερό ωράριο προβλέπουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με αυτόν τον τρόπο πριονίζει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μικρότερες κατά 50-100 ευρώ των συμφωνηθέντων. Δεν περιλαμβάνει το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των τεσσάρων. Παραλείπει οιανδήποτε αναφορά για τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε συμφωνηθεί να είναι ετήσια. Δηλαδή ακόμα κι αν κυρωνόταν η «σύμβαση όπως υπογράφτηκε» ο ειδικευόμενος γιατρός θα έπαιρνε συνολικά 1.150-1.200 ευρώ καθαρές αποδοχές το μήνα, ενώ ακόμα και το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ είχε αποφασίσει για κατώτερο μισθό 1.600 ευρώ το μήνα.

Η ΔΗΠΑΚ υποστηρίζει την κινητοποίηση που θα αποφασίσει κάθε νοσοκομείο και θα διασφαλίζουν την ασφαλή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Τέλος η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις και στη 48ωρη απεργία με περιεχόμενο μακριά από τις κοινοτικές οδηγίες και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και να διεκδικήσουν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ