Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Διαρκές μέτωπο στην ανασφάλιστη εργασία

Νέα συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία, την Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (EKN), με αφορμή τις συνθήκες δουλειάς που αποκαλύφθηκαν κατά την επίσκεψη συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας, μαζί με Επιθεωρητές Εργασίας, σε επιχείρηση του κλάδου διαλογής και ψύξης στην περιοχή. Η επίσκεψη στη συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε την περασμένη Παρασκευή 30 Γενάρη, ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων ότι δουλεύουν έως και 12ωρα.

Οπως μαρτυρούν συνδικαλιστές του ΕΚΝ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας και αφού επισκέφθηκαν τον εργοδότη, εργαζόμενοι τους κατήγγειλαν πως η εργοδοσία, για δικούς της λόγους, έχει κρυμμένους εργαζόμενους και περιμένει να φύγουν για να τους «ελευθερώσει». Χτες, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προβεί στην ποινική διερεύνηση της καταγγελίας του προέδρου του ΕΚΝ, Θ. Τσίτση, για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπράχτηκαν στην επιχείρηση. Ηδη ο πρόεδρος του ΕΚ έχει κληθεί από τον εισαγγελέα Ημαθίας να καταθέσει σχετικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΚΝ έρχεται αντιμέτωπο με παρόμοιες καταγγελίες και όχι μόνο από το συγκεκριμένο κλάδο. Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση, με υπόμνημά του τον Απρίλη του 2006, το ΕΚΝ απαιτούσε από το υπουργείο Απασχόλησης να ενταχθεί κι αυτή η κατηγορία των εργαζομένων στο νόμο 1836/89, όπου είναι ενταγμένα όλα τα εποχικά επαγγέλματα και να δικαιούνται τις παροχές που προβλέπονται για τις άλλες κατηγορίες των εποχικών. Αλλά και να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι όσοι εργάζονται εποχικά στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, ώστε με 100 ένσημα να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας όλοι και όχι να εξαιρούνται, με βάση την παραπάνω εγκύκλιο, οι περισσότεροι.

Αντίστοιχα υπομνήματα κατέθεσε το ΕΚΝ τον Ιούνη και τον Οκτώβρη του 2008, προς το υπουργείο Απασχόλησης καταγγέλλοντας τη νομοθεσία που κρατάει ομήρους και ανασφάλιστους χιλιάδες εποχικούς εργάτες στη διαλογή και στην ψύξη.

Συγκέντρωση την Τετάρτη

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Τετάρτη 11 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, απ' όπου εργαζόμενοι και άνεργοι θα ξεκινήσουν για τη Νομαρχία της Βέροιας. «Οχι στα νέα κλεισίματα εργοστασίων, όχι στις νέες απολύσεις, όχι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Λαναρά» είναι τα αιτήματα του ΕΚΝ, που εντείνει τη μάχη με αιχμή την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ