Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ»
Στρατηγική επιλογή η εμπορευματοποίηση

Στη διαχειριστική λογική της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας - όπως θεσμοθετήθηκαν απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - επιμένει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι στα λόγια αναγνωρίζει ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, θα πολλαπλασιαστούν οι κατηγορίες - και όχι μόνο των ψυχικά πασχόντων - του πληθυσμού που θα έχουν ανάγκη από υπηρεσίες πρόνοιας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το χτεσινό χαιρετισμό του υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με θέμα «Παιδιά με προβλήματα Ψυχικής Υγείας: Το δικαίωμα στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση». Ο υφυπουργός Υγείας, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε: «Η νέα οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως δημιουργεί σημαντικό αριθμό πολιτών που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας, την ίδια ώρα που οι διαθέσιμοι πόροι επαναπροσδιορίζονται προς τα κάτω, λόγω της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαία η μέτρηση του παραγόμενου έργου, καθώς και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης μίλησαν για την εξέλιξη της αποασυλοποίησης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι μια απ' τις βασικές αιτίες είναι και η δράση των ίδιων που έχουν αναλάβει, ως Μη Κυβερνητικές και Κερδοσκοπικές Ενώσεις, μέρη του προγράμματος «Ψυχαργώς». Ετσι τα στοιχεία που παρέθεσαν επιβεβαιώνουν ότι η αποασυλοποίηση προς όφελος των ψυχικά πασχόντων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από δημόσιες δομές και με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Απ' τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα προκύπτουν τα εξής:

  • Οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες (περίπου 60 σε όλη τη χώρα) βρίσκονται συγκεντρωμένες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένα μόνο μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Δεν υπάρχει καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία σε 25 από τους 52 νομούς της χώρας, ενώ ο αριθμός των παιδοψυχιάτρων (250 μαζί με τους ειδικευόμενους) είναι περιορισμένος σε σχέση με τις ανάγκες. Παντελής είναι η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας ειδικότερα για τους εφήβους. Λειτουργούν μόνο τέσσερις και αυτές στην Αθήνα.
  • Δεν αναπτύσσονται οργανωμένα και συστηματικά προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας. Στο εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχουν ελάχιστοι ειδικοί ψυχικής υγείας και ελάχιστες υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας των μαθητών. Σχεδόν απόλυτη είναι και η έλλειψη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης - υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μόλις οκτώ τέτοιες υπηρεσίες, συγκεντρωμένες σε 3 πόλεις.
  • Η μοναδική στη χώρα Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής - που η κυβέρνηση πιέζει για το κλείσιμό της - αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας και έφηβοι (άνω των 16 ετών) που χρήζουν παιδοψυχιατρικής νοσηλείας είτε δεν μπορούν να νοσηλευτούν, είτε εισάγονται σε ψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων (στο Δρομοκαΐτειο κλπ.) μαζί με ενήλικες ψυχιατρικούς ασθενείς, σε συνθήκες ακατάλληλες για τις ανάγκες τους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ