Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στην κρίση

Η οικονομική κρίση επελαύνει σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο. Είναι ζήτημα χρόνου το ξέσπασμά της στην Ελλάδα, που θα είναι σφοδρό σε βάρος του λαού. Η κυβέρνηση και τα επιτελεία του μεγάλου κεφαλαίου προετοιμάζονται, ώστε να περιορίσουν, όσο είναι δυνατό, τις συνέπειες σε βάρος του. Το ίδιο οφείλει να κάνει η εργατική τάξη, συνολικά ο λαός ώστε να μην είναι αυτός το θύμα. Η ανάγκη προετοιμασίας του εργατικού λαϊκού κινήματος αναδεικνύεται σε ζωτικής σημασίας τούτη την ώρα.

Υπάρχει «ομπρέλα» προστασίας του λαού από την «καταιγίδα» που θα ξεσπάσει. Πρέπει να ανοιχτεί, τώρα. Ξεκαθαρίζοντας στη συνείδησή του πως η κρίση είναι σύμφυτη του καπιταλιστικού συστήματος, απ' την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί. Επομένως, πρέπει να απαλλαγεί ο ίδιος από τον καπιταλισμό πολεμώντας τον, όπως και από τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπηρετούν, ως φορείς δεινών για το λαό τόσο σε περιόδους «παχιών αγελάδων» όσο και σε περιόδους κρίσης, οπότε το λαβωμένο θηρίο επιτίθεται με μεγαλύτερη αγριότητα. Μια τέτοια θέση είναι απαραίτητη, ώστε να μην εγκλωβιστεί ο λαός στην αποπροσανατολιστική ρητορεία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., ώστε να κατανοήσει ότι λύση απ' τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων δεν μπορεί να δοθεί από τα κόμματα που ορκίζονται σ' αυτό το σύστημα.

Εχοντας τη γνώση της αιτίας που προκαλεί τα συμπτώματα, ο λαός μπορεί να καταπολεμήσει και τα δύο. Με ενιαιοποίηση του αγωνιστικού βηματισμού της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε ένα ισχυρό κίνημα που θα περάσει στην αντεπίθεση. Με αιτήματα και αμυντικά, π.χ. κατά των απολύσεων, και επιθετικά, π.χ. αυξήσεις, κατάργηση έμμεσων φόρων κ.ά. Για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, απαιτούμενο είναι να παραμεριστούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ενισχυθούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, οι αγωνιστικές δυνάμεις στους ΕΒΕ, να υπάρξει μαζική συμμετοχή και συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία, που εκφράζουν τα συμφέροντά τους με συνέπεια, αγωνιστικά, σε σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα μονοπώλια, κόντρα σε διοικήσεις που δεν ανταποκρίνονται σ' αυτό το καθήκον.

Ενα τέτοιο κίνημα θα θέτει σήμερα τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Αυξάνοντας τις δυνατότητες αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού, με αποδυνάμωμα των δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου» και σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ. Επιταχύνοντας τις διεργασίες συγκρότησης του λαϊκού μετώπου από τα κάτω. Φέρνοντας στην επιφάνεια την ανάγκη μιας ουσιαστικής αλλαγής στο επίπεδο της τάξης που εξουσιάζει και τη δυνατότητα η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να βρεθούν στην εξουσία. Την πολιτική πρόταση για λαϊκή εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με παλλαϊκό σχέδιο και εργατικό έλεγχο. Μια εξουσία που θα κινείται με πυξίδα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και μόνο αυτών.

Στην προοπτική αυτή να δοθεί και η μάχη των εκλογών, με στόχο το αποδυνάμωμα των κομμάτων που εκπροσωπούν την πλουτοκρατία και παράλληλα, την ενίσχυση του ΚΚΕ. Η κρίση να μη φοβίσει το λαό. Να τον ενθαρρύνει το ότι αυτή αναδεικνύει την ανάγκη και τη δυνατότητα η καπιταλιστική ιδιοκτησία και αναρχία να περάσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Να τον ατσαλώσει στην αντεπίθεσή του για το φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ