Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σημαντικό στήριγμα των πολυεθνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Εκτίμηση των επιπτώσεων του συμβιβασμού που επετεύχθη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ντόχα για την πρόσβαση στην αγορά των μη αγροτικών προϊόντων και για τις υπηρεσίες στα τέλη του Ιουλίου 2008», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, τόνισε τα εξής:

«Στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, μεσούσης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης - κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και υπερπαραγωγής - που μαστίζει και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι και η αξιοποίηση του ΠΟΕ σαν σημαντικό στήριγμα, με ενεργό ρόλο για την επιβολή της πλήρους απελευθέρωσης του εμπορίου και των συναλλαγών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εξαγορές, τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε νέες αγορές, για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για κατάληξη των συνομιλιών του γύρου της Ντόχα, έχουν σαν στόχο τη συντονισμένη ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, ώστε οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να λεηλατήσουν τις πρώτες ύλες των τρίτων χωρών και να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η αντιλαϊκή ΚΑΠ της ΕΕ και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, είναι το αντάλλαγμα για την προώθηση των στόχων της ΕΕ, για την απελευθέρωση των αγορών μη αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρωθούν θέσεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Είναι προφανές ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Οι συμφωνίες όμως του ΠΟΕ και οι διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ, μόνο δεινά μπορούν να επιφέρουν για τους εργαζόμενους. Είναι αδύνατο σε ιμπεριαλιστικές συνθήκες οι παγκόσμιες συναλλαγές να είναι ισότιμες και στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Εργαζόμενοι και αγρότες πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, τον ΠΟΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ