Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κρατικές εγγυήσεις με βούλα κυβέρνησης - ΕΕ

Ξεκίνησε η μοιρασιά και των ειδικών ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης που στοχεύει στην ενίσχυση του τραπεζών και συνολικά της κεφαλαιοκρατίας.

Ηδη άρχισε να χορηγούνται στους τραπεζίτες και τα ειδικά κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν ήδη μοιραστεί τα 3 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες παίρνουν τα ειδικά κρατικά ομόλογα με μηδενικά επιτόκια, για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απ' όπου, με την ομπρέλα του κράτους, θα αντλήσουν φτηνό χρήμα προκειμένου να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια - με τη μορφή δανείων - στην πελατεία τους, νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Διπλά και τριπλά κερδισμένοι βγαίνουν οι τραπεζίτες που με την πολύμορφη στήριξη του κράτους καταφέρνουν να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους προς δόξαν της κερδοφορίας τους. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες μείωση επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα στα βασικά επιτόκια επαγγελματικών δανείων, στεγαστικά και καταναλωτικά. Ταυτόχρονα οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου βρίσκονται σε συνεννοήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) πάντα με στόχο την άντληση φτηνής ρευστότητας την οποία επίσης θα μοσχοπουλήσουν σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Οι κρουνοί έχουν ανοίξει για τις τράπεζες (όπως η Πειραιώς) που ήδη έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ.

Συνεχίζεται η κερδοφορία

Στα ύψη διατηρείται η μάζα των κερδών που αποσπά το τραπεζικό κεφάλαιο και αυτό παρά τα συνεχιζόμενα κρισιακά φαινόμενα και αναταράξεις. Ο όμιλος της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε χτες τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» για το 12μηνο του 2008 σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) έφτασαν σε 506 εκατ. ευρώ (από 485 εκατ. ευρώ στο 2007) εμφανίζοντας αύξηση 4%. Οι ίδιοι εκτιμούν πως τα κέρδη τους στο φετινό 12μηνο (έτους 2009) θα κυμανθούν από 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ