Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
«Θάβουν» τον οικισμό της Ποντοκώμης

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ

Την αντιλαϊκή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (με Κοινή Υπουργική Απόφαση) για το νέο ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ στην Ποντοκώμη Κοζάνης, καταδικάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ καθώς δεν περιλαμβάνει το λαϊκό αίτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ποντοκώμης, εφόσον εκεί θα γινόταν ορυχείο, και απαλλάσσει τη ΔΕΗ ΑΕ από την υποχρέωση και το κόστος της μετεγκατάστασης του οικισμού...

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Νομαρχίας Κοζάνης (ΝΔ) ήξερε ότι η ΚΥΑ βγήκε τον Οκτώβρη του 2008 και το έκρυβε μέχρι σήμερα. Το ανακοίνωσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη 28 Γενάρη!

«Ηταν αναμενόμενη και προβλέψιμη, τόσο η στάση του ιδιωτικοποιημένου καπιταλιστικού μονοπωλίου της ΔΕΗ ΑΕ στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ που με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ενέκρινε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου ορυχείου Ποντοκώμης. Ευθύνες όμως έχει και η πλειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης που απέκρυψε την ΚΥΑ» σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης.

«Μια τέτοια εξέλιξη στοχεύει στο να εξαναγκαστούν οι κάτοικοι της Ποντοκώμης σε "οικειοθελή" εγκατάλειψη του χωριού τους, αφού οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα καταστήσουν το χωριό τόπο μη βιώσιμο. Η επέλαση του επενδυμένου στην ενέργεια κεφαλαίου ενάντια στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα αποπροσανατολιστικά Σύμφωνα Συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία. Ο εργαζόμενος λαός (εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί σε συντονισμένο και ενωτικό αγώνα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους όλης της περιοχής να διεκδικήσουν:

  • Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού, οπού οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική - λαϊκή περιουσία, κρατική ιδιοκτησία.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ και το κράτος. Αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών.
  • Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και αποκατάσταση των κατοίκων τους.
  • Να διεκδικήσουν αγωνιστικά, συντονισμένα και αποφασιστικά μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, και άμεσα τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ.

Καλεί τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών να καταδικάσουν πολιτικά τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για τη δημιουργία και συντήρηση των προβλημάτων που χρόνια τώρα τους ταλανίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ