Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμία υποδομή για την αποτέφρωση νεκρών

Παρά το σχετικό νόμο, το θέμα της δημιουργίας υποδομών για την αποτέφρωση νεκρών, ακόμα, μένει στα χαρτιά

Στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία υποδομή για την αποτέφρωση νεκρών. Παρόλο που από το 2006 υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την αποτέφρωση, το θέμα καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι η διαδικασία της αποτέφρωσης να γίνεται μόνο σε χώρες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 35 του N. 3448/15-3-06 επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών. Στο άρθρο σημειώνεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας αποτέφρωσης νεκρών, οι όροι και ο έλεγχος λειτουργίας της αποτέφρωσης. Με απόφαση των υπουργών ρυθμίζονται τα ειδικότερα σχετικά ζητήματα.

Με καθυστέρηση 30 μηνών το προβλεπόμενο ΠΔ συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 19 Αυγούστου. Στις 22 Σεπτέμβρη του 2008 εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ, μαζί με κάποιες συμπληρώσεις. Το οριστικό σχέδιο του ΠΔ, 4 μήνες μετά, δεν έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπεται από το νόμο δεν έχει συνταχθεί, ενώ προβλέπεται να έχει καθυστέρηση για τους παρακάτω λόγους:

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών - ΚΕΔΚΕ - ΕΕΤΑΑ ΑΕ, που σκοπό είχε την ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση ζητημάτων αποτέφρωσης νεκρών και ειδικότερα τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης, αλλά και ζητήματα συντήρησης και λειτουργίας κοιμητηρίων, πήρε παράταση μέχρι τις 30 Ιούνη του 2009.

Επιπλέον, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει δύο «ομάδες διοίκησης έργου» και ζητά να καθορίσουν οι φορείς τους αντιπροσώπους τους. Η πρώτη ομάδα θα ασχοληθεί με την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ειδικότερων θεμάτων, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, και κατάρτιση σχεδίου απόφασης. Η δεύτερη ομάδα θα ασχοληθεί με την κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί δημιουργίας λειτουργίας κοιμητηρίων, την εξέταση προτάσεων για την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και την εκπόνηση πρότυπου κανονισμού λειτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ