Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετανάστες σε ψυγείο νταλίκας

«Κατεψυγμένοι» βρέθηκαν προχτές σε φορτηγό εννέα μετανάστες που είχε προορισμό την Κύπρο. Ο οδηγός της νταλίκας πιάστηκε από την Αστυνομία για παράνομη μεταφορά μεταναστών και έκθεσή τους σε κίνδυνο ζωής. Και δεν ήταν μόνο αυτό, οι μετανάστες - πολλοί από αυτούς με προβλήματα υγείας λόγω της «κατάψυξής» τους -αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια οδηγήθηκαν την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί βρέθηκαν μέσα στον ψυκτικό θάλαμο ρυμουλκούμενου ψυγείου, όπου υπήρχαν φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, «λόγω του συνεχούς ψύχους και της έλλειψης αέρα, εκτέθηκαν σε κίνδυνο ζωής και ορισμένοι εξ αυτών παρουσίασαν προβλήματα υγείας». Οπως εξακριβώθηκε, το ρυμουλκούμενο ψυγείο είχε παραληφθεί, προερχόμενο από την Ολλανδία, μέσω Ιταλίας, από την Πάτρα με τελικό προορισμό την Κύπρο και η επιβίβαση των αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο της πόλης. Η νταλίκα εντοπίστηκε σε περιοχή του Ασπροπύργου.

Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα της ταλαιπωρίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που εξωθούνται σε αναγκαστική εξορία από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ασύδοτη δράση των μονοπωλίων στις πατρίδες τους, ζητώντας μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Σε αυτήν τους την προσπάθεια βρίσκονται αντιμέτωποι με δουλεμπορικά κυκλώματα, το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, αλλά και τις διωκτικές αρχές των κρατών προορισμού τους, οι οποίες τους αντιμετωπίζουν ως οιονεί εγκληματίες. «Παράβασή» τους είναι η αναζήτηση ελπίδας. Κατάληξη του ονείρου τους είναι να πουλάνε τη φτηνή τους εργατική δύναμη στις «αναπτυγμένες» οικονομίες της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2004 έως τους πρώτους μήνες του 2008 έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα περισσότεροι από 330.000 μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Χιλιάδες είναι αυτοί που στοιβάζονται σε σκυλοπνίχτες που βυθίζονται στο Αιγαίο. Δεκάδες τα θύματα που η θάλασσα ξεβράζει στα νησιά του Β. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Αλλοι στοιβάζονται σε φορτηγά, μέσα σε κρύπτες. Τον περασμένο Οκτώβρη, τέσσερις αλλοδαποί σκοτώθηκαν σε ναρκοπέδιο στον Εβρο, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα μέσα από ναρκοπέδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ