Κυριακή 4 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Πιέσεις της ΕΕ για τον αγωγό της Κασπίας

Ανάβει ο «πόλεμος» της ενέργειας

Associated Press

Η περιοχή της Κασπίας Θάλασσας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τη διαμάχη των οποίων σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την παραπέρα εξασφάλιση των συμφερόντων τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει παραπέρα την κατασκευή του αμερικανόπνευστου υποθαλάσσιου αγωγού «Nabucco», ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Αυστρία μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Τουρκίας, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη Ρωσία.

Ο ολιγοήμερος πόλεμος που ξέσπασε τον Αύγουστο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης των προετοιμασιών για την κατασκευή του αγωγού «Nabucco», υποστήριξε πρόσφατα ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ Πιέρ Μορέλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκχαμέντοφ. Τόνισε μάλιστα ότι τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν τους ερχόμενους μήνες, στις αρχές του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός «Nabucco», που στηρίζεται και προωθείται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα παρακάμψει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας. Σήμερα, η Ευρώπη λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού αερίου από τις εισαγωγές της από τη Ρωσία. Οι πρώτες συνομιλίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2002 και σύμφωνα με το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, ενώ το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται στα 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κασπία θάλασσα είναι το «μήλον της έριδος για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή
Η Κασπία θάλασσα είναι το «μήλον της έριδος για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή
Σαν βοήθεια, προς τη γρήγορη κατασκευή του αγωγού, ο Μορέλ... προσέφερε εγγυήσεις στον Τουρκμένο Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ εργάζεται στενά με δυτικές ενεργειακές εταιρείες, ώστε αυτές να αναπτύξουν μακρόχρονες προτάσεις βοήθειας για την αξιοποίηση των πηγών υδρογονανθράκων της χώρας.

Σήμερα, το Τουρκμενιστάν - που υπολογίζεται ότι κατέχει πάνω από 20 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου - εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών του πηγών μέσω της Ρωσίας. Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του χρόνου από τη βρετανική οικονομική εταιρεία «Gaffney, Cline and Associates» αποκάλυψε ότι τα στοιχεία της έδειξαν πως το Τουρκμενιστάν μπορεί να είναι και η τέταρτη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Σήμερα το Τουρκμενιστάν εξάγει 50 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο στη Ρωσία με ένα 25ετές συμβόλαιο και έχει συμφωνήσει να προμηθεύει την Κίνα με 40 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, ξεκινώντας από τα τέλη του 2009.

Η διαμάχη για την επιρροή και την εξασφάλιση των πηγών της Κασπίας θα φέρει σημαντικές εξελίξεις, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ