Κυριακή 4 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Η εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ συνιστά αυτή καθαυτή ανάκληση του θανάτου των δημοκρατικών μας θεσμών - όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο»(!!) Τάδε έφη Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό (17/11/2008). Λίγες μέρες αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη (1/12/2008) ανέφερε: «Για την ειρήνη. Η εκλογή Ομπάμα αποτελεί ιστορική αλλαγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. (...) Καθώς ο Ομπάμα έδωσε ένα νέο στίγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει και εμείς να δώσουμε ένα νέο στίγμα στην Ευρώπη»(!!) Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε πρώτος των πρώτων να χρίσει...«θεματοφύλακα» της «δημοκρατίας» και της παγκόσμιας ειρήνης τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Παραμονές Χριστουγέννων και η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή με την απόλυτη στήριξη του νέου «Δημοκρατικού» Προέδρου άρχισε την ισοπέδωση της Γάζας και τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού...

Ο διαχρονικός ρόλος των ηγετών της «σοσιαλδημοκρατίας» ήταν να σπέρνουν αυταπάτες στους λαούς και να εξωραΐζουν τον ιμπεριαλισμό που και οι ίδιοι υπηρετούν. Ο αρχηγός ενός νεοταξικού κόμματος όπως το ΠΑΣΟΚ που από τη θέση της κυβέρνησης συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρετίζει τους ευρωαντλαντικούς σχεδιασμούς), πιστός στο καθήκον του ακολούθησε την ίδια οδό, επιχειρώντας να «εξαγνίσει» το νέο Πρόεδρο και την πολιτική των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός οφείλει να βγάλει συμπεράσματα.

Υπό το μηδέν η αντισεισμική θωράκιση

Παρά την κυβερνητική εξαγγελία που έγινε μετά το σεισμό της Αθήνας του 1999, περί προσεισμικού ελέγχου όλων των δημόσιων κτιρίων μέχρι το 2002, ούτε η εξέταση των σχολικών κτιρίων όλης της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη!

Σε ένα σύνολο 15.500 σχολικών κτιρίων της χώρας, μέχρι τώρα έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι μόνο στα 4.500 περίπου, δηλαδή κοντά στο 30%. Και να φανταστεί κανείς ότι το 33% των σχολικών κτιρίων χτίστηκαν πριν το 1959, δηλαδή σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αντισεισμικοί κανονισμοί και άλλο ένα 30% περίπου πριν το 1981, δηλαδή με τους παλιούς κανονισμούς...

Την ίδια στιγμή τα περισσότερα σχολεία παραμένουν ασυντήρητα, καθώς τα αναγκαία κονδύλια επισκευών και συντήρησης που παρέχονται στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό, μειώνονται διαρκώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κονδύλια που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Νομαρχία Αθηνών για το σκοπό αυτό, που από 11 περίπου εκατ. ευρώ το 2006, μειώθηκαν στα 7,1 περίπου το 2008!

Πώς άραγε να χαρακτηρίσει κανείς την πολιτική αυτή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ασφάλεια των παιδιών μας, αν και η χώρα μας είναι αυτή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της Ευρώπης; Απαράδεκτη; Εγκληματική; Αλήθεια, πώς;

Ολοκληρώνεται και η τυπική παράδοση του ΟΤΕ...

Στην αλλαγή του καταστατικού του ΟΤΕ, ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα των Γερμανών της «Ντόιτσε Τέλεκομ», προχωρούν με έκτακτη γενική τους συνέλευση οι μέτοχοι του Οργανισμού.

Η έκτακτη γενική συνέλευση έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Γενάρη 2009, με θέματα την έγκριση τροποποίησης άρθρων του καταστατικού, που αφορούν την εκλογή, σύνθεση, συγκρότηση, θητεία και λειτουργία του ΔΣ. Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τον γερμανικό κολοσσό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά ότι οι Γερμανοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στη διοίκηση του ΟΤΕ, με πέντε εκπροσώπους, έναντι των τριών που έχουν σήμερα.

Μ' αυτά και μ' αυτά κλείνει οριστικά και η τελευταία σελίδα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και της παράδοσής του σχεδόν ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο. Που ξεκίνησε το 1996 με την πώληση πακέτων μετοχών του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ξεπέρασε - μέχρι το 2004 - και το 65% του μετοχικού κεφαλαίου.

... με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η παράδοση πλέον και της διοίκησης του ούτως ή άλλως ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ, ο οποίος για πολλά χρόνια τώρα λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των «θεσμικών» μετόχων του, ήταν απλά... θέμα χρόνου. Το διαρκές έγκλημα έχει βασικούς συνενόχους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που μέσω της ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και παράδοσης στα μονοπώλια επιδιώκουν ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την περαιτέρω οικονομική και πολιτική σύσφιγξη των σχέσεων με το διεθνικό κεφάλαιο και τη σύμπραξη με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως τώρα της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς της «Ντόιτσε Τέλεκομ», είναι φανερό ότι «πατούν πόδι» όχι μόνο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά - μέσω των θυγατρικών του ΟΤΕ - και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μια περιοχή, που το τελευταίο διάστημα - με αφορμή τη δίοδο των αγωγών ενέργειας - μετατρέπεται εκ νέου σε θέατρο οικονομικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Καπετάν Μανούσος

«Μπροστά στην απεριόριστη χαρά, τον τραυματισμό του Μανούσου, ακόμη και βαριά, η Λεμονιά προς το παρόν το θεώρησε πταίσμα. Την άλλη ημέρα όλοι οι χωριανοί συνοδέψανε τον καπετάν Μανούσο στην τελευταία του κατοικία. Ο πολύπαθος καπετάνιος ήταν πολύ αγαπητός στο χωριό. Αυτό όμως δεν εμποδίζει να τον πιάνουν ορισμένοι στο στόμα τους και να τον σχολιάζουν με πικρόχολα λόγια». Πρόκειται για ένα τρυφερό αφήγημα του Κ. Μανιά, που περιγράφει - εκτός από την «ιστορία» - και τον τρόπο σκέψης, τις αντιλήψεις και τις συνήθειες ενός κρητικού χωριού. Μαζί με τα βάσανα της ζωής των ναυτικών, δίνονται με αγάπη τόσο τα κουσούρια του χωριού (κουτσομπολιό, θρησκοληψία) αλλά και τα θετικά του, όπως η φιλοξενία (ακόμα και όταν ο καπετάνιος παθαίνει το πρώτο καρδιακό επεισόδιο και είναι στο κρεβάτι, δίνει οδηγία στις «γυναίκες» του να περιποιηθούν όσους είναι εκεί), ανθρώπινη συμπαράσταση στα προβλήματα του άλλου (δίνουν από το υστέρημά τους για τις σπουδές του μικρού όταν πρόκειται να πάει στο Πανεπιστήμιο, μεγαλώνουν τον Κλεάνθη από το υστέρημά τους όταν ο καπετάνιος πεθαίνει κλπ.). Οι ήρωες του αφηγήματος θα μας ταξιδέψουν σε μια απίστευτη ιστορία, χαρακτηριστικά όμως σημαντική για τη ζωή ενός μικρού χωριού... Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μέλες Ζενάουι

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Η αποχώρηση του στρατού θα διαρκέσει αρκετές μέρες αλλά θα γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα», δήλωνε προχτές ο εκπρόσωπος του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι αναφερόμενος στην αποχώρηση των αιθιοπικών στρατευμάτων από τη Σομαλία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τόσο ο εκπρόσωπος- πόσο δε μάλλον ο ίδιος ο πρωθυπουργός- απέφυγαν οιονδήποτε «θετικό» απολογισμό για τη δίχρονη αιθιοπική επέμβαση στη Σομαλία. Εκείνη που ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 2006 με τις ευλογίες της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους. Και που άρχισε να τερματίζεται λίγο μετά τη φετινή πρωτοχρονιά, για μία σειρά από μάλλον ευνόητους λόγους...

Ο αιθιοπικός στρατός κατοχής στη Σομαλία στάλθηκε για να εξουδετερώσει τους «πυρήνες της Αλ Κάιντα στο Κέρας της Αφρικής», όπως είχε βαφτίσει η κυβέρνηση Μπους τους μετριοπαθείς ισλαμιστές της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων», που είχαν επαναφέρει σχετικώς την ομαλότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας. Οι Αιθίοπες δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους ισλαμιστές στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» των ΗΠΑ. Αντίθετα, με την επιχείρηση σιδερένιας πυγμής που πραγματοποίησαν στο Μογκαντίσου ενίσχυσαν τη δράση των ισλαμιστών ενθαρρύνοντας παράλληλα τα πιο ακραία στοιχεία τους.

Επειτα, οι Αιθίοπες δεν κατάφεραν να κάνουν τη σομαλική φιλοκατοχική κυβέρνηση να ορθοποδήσει... Παρά την πολυποίκιλη υποστήριξη των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατοχής της Σομαλίας με την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών «ακριβείας». Μολονότι η ΕΕ και χώρες της Ανατολικής Αφρικής μοίρασαν στους κατοχικούς αφειδώλευτα βοήθεια και εκατομμύρια δολάρια...


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ