Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΒΕΕ»
Δυναμώνει ο αγώνας και η αλληλεγγύη

Χριστούγεννα στο εργοστάσιο έκαναν οι 75 Ελληνες και μετανάστες εργάτες, έχοντας σταθερά στο πλευρό τους τα ταξικά σωματεία της περιοχής

Οι εργάτες έκαναν Χριστούγεννα μέσα στο εργοστάσιο
Οι εργάτες έκαναν Χριστούγεννα μέσα στο εργοστάσιο
Μετατρέποντας σε οργανωμένο, διεκδικητικό αγώνα την αγανάκτησή τους για την ασυδοσία του εργοδότη, που τους αφήνει απλήρωτους για μήνες, οι 75 Ελληνες και μετανάστες εργάτες στην επιχείρηση επεξεργασίας ελαστικών ακριβείας ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, από κοινού με το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η περίοδος των γιορτών, αντί να «ξεφουσκώσει» τον αγώνα τους -βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 19/12 - έδωσε ώθηση στο να εκφραστεί η αλληλεγγύη, να αναπτυχθούν πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων. Με αίτημα αιχμής την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία - οφείλονται μισθοί 2 έως 8 μηνών και δώρο - οι εργάτες έκαναν πορεία που ξεκίνησε από τη νομαρχία και κατέληξε στην Περιφέρεια, με τον κόσμο να εκδηλώνει με κάθε τρόπο τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους.

Σε κάθε τους βήμα έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών σωματείων της περιοχής και του ΠΑΜΕ. Ανήμερα των Χριστουγέννων, αντιπροσωπεία από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Φαρμακοϋπαλλήλων βρέθηκε στο εργοστάσιο και παρέδωσε στην Επιτροπή Αγώνα συμβολικό ποσό που συγκέντρωσαν τα ταξικά σωματεία. Στο μικρό γλέντι που στήθηκε μέσα στο εργοστάσιο, με φαγητό και κρασί, οι εργάτες αντάλλαξαν ευχές, τραγούδησαν.

Από την πορεία στα Γιάννενα
Από την πορεία στα Γιάννενα
Ακόμα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, διοργανώθηκαν θεματικές ενημερωτικές συζητήσεις για τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις. Ζητήματα που αφορούν άμεσα τους εργάτες του εργοστασίου καθώς οι ελλείψεις στο σύστημα εξαερισμού τούς υποχρεώνει να εισπνέουν χημικές ουσίες από την καύση ελαστικών, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους. Παραβιάσεις υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Για σήμερα οι εργάτες έχουν αποφασίσει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους. Χτες το πρωί, η εργοδοσία προκλητικά ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει λεφτά, αξιώνοντας μάλιστα από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν να μεταφερθεί η παραχθείσα παραγωγή, την οποία περιφρουρούν πιέζοντας για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ