Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Εντατικά στη διάλυση

Η εταιρία προχωρεί στη συρρίκνωση τμημάτων της με την κυβέρνηση να την στηρίζει

Με σταθερά βήματα προς την ουσιαστική διάλυση οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ η διοίκηση της εταιρίας, καθώς εδώ και αρκετό διάστημα κατακερματίζει και στη συνέχεια κλείνει ένα - ένα τα τμήματα του εργοστασίου, ενώ από την άλλη απολύει ή σπρώχνει τους εργαζόμενους σε παραίτηση, με την ανοχή, αλλά και τη συνενοχή της κυβέρνησης.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα στο υπουργείο Εργασίας, όπου του ζητήθηκε η κυβέρνηση να επέμβει και να εμποδίσει τα σχέδια της εταιρίας. Ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Καλαφάτη και θα τους ενημερώσει! Μετέθεσε δηλαδή για άλλη μια φορά το πρόβλημα από τον «Αννα στον Καϊάφα» και συνυπογράφει την καταδίκη και τη διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ.

Ολα αυτά, όταν από τη Δευτέρα στο εργοστάσιο της Δράμας πρόκειται να τεθούν ξανά σε διαθεσιμότητα σχεδόν 280 εργαζόμενοι, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ η εταιρία δε δέχεται παραγγελίες!

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα εργοστάσια της Αττικής, καθώς στο εργοστάσιο του Βοτανικού, το τμήμα του πολυαιθυλενίου που απασχολούσε 35 εργαζόμενους δε λειτουργεί εδώ και μερικές μέρες, επειδή η εταιρία δεν παραγγέλνει πρώτη ύλη! Επίσης την περασμένη βδομάδα έκλεισε το συνεργείο οχημάτων της εταιρίας και αναγκάστηκαν να φύγουν οι τέσσερις εργαζόμενοι. Οσον αφορά το μεγαλύτερο σχεδόν τμήμα του εργοστασίου, τη μονάδα Χ1, πλέον λειτουργεί αποκλειστικά υπό την εποπτεία της εταιρίας ΕΛΠΑΚ, χωρίς να ξέρει κανείς αν τελικά έχει πουληθεί ή έχει νοικιαστεί στην εν λόγω εταιρία.

Στο εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου η εταιρία καταργεί θέσεις εργαζομένων, τους οποίους και αποκαλεί «εκκρεμείς», έχοντάς τους ουσιαστικά επί ξύλου κρεμάμενους, αφού εργαζόμενοι με 15 χρόνια υπηρεσία βρίσκονται ξαφνικά χωρίς αντικείμενο εργασίας!

Να σημειωθεί ότι βασικός όρος στη σύμβαση πώλησης της ΣΟΦΤΕΞ στην πολυεθνική «Λόκριτζ» ήταν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 1.275 εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά σήμερα στη ΣΟΦΤΕΞ έχουν μείνει 1.250 εργαζόμενοι και με την εφαρμογή των σχεδίων της εταιρίας, που από τη μια μέρα στην άλλη καταργεί θέσεις εργασίας ή αναγκάζει εργαζόμενους σε παραίτηση, σίγουρα θα μείνουν πολύ λιγότεροι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ