Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Πορεία συγκάλυψης του εγκλήματος

Νέα αναβολή της δίκης των κατηγορουμένων για τη βύθιση του φορτηγού πλοίου και το θάνατο 24 ναυτεργατών, με σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των κατηγοριών

Το φορτηγό πλοίο «Αϊρον Αντώνης», το οποίο βυθίστηκε το 1994. Ενώ είχε απορριφθεί από το Γαλλικό Νηογνώμονα ως μη αξιόπλοο, εγκρίθηκε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Στο ναυάγιο σκοτώθηκαν 24 ναυτεργάτες
Το φορτηγό πλοίο «Αϊρον Αντώνης», το οποίο βυθίστηκε το 1994. Ενώ είχε απορριφθεί από το Γαλλικό Νηογνώμονα ως μη αξιόπλοο, εγκρίθηκε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Στο ναυάγιο σκοτώθηκαν 24 ναυτεργάτες
Πορεία παραγραφής των αδικημάτων και συγκάλυψης συνολικά του εγκλήματος, ακολουθεί η υπόθεση του ναυαγίου του σαπιοκάραβου φορτηγού πλοίου «Αϊρον Αντώνης», το οποίο, ενώ ταξίδευε καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού με σάπιες λαμαρίνες και ρήγματα, βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη του 1994 και μαζί του πήρε 24 ναυτεργάτες, λίγο μετά από το χαρακτηρισμό του από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» ως αξιόπλοο! Χτες για τρίτη φορά αναβλήθηκε (ορίστηκε για τις 5 Δεκέμβρη), η δίκη, στην οποία κατηγορούμενοι για το έγκλημα ήταν ο Δ. Μελισσηνός, γενικός διευθυντής του «Νηογνώμονα», ο Τ. Λυσσιμάχου, τότε πρόεδρος της διοίκησης και τα αδέρφια Αντώνης, Μάριος και Ιωάννης Ηλιόπουλος, πλοιοκτήτες του φορτηγού.

Η μεθόδευση αυτή είναι, ουσιαστικά, «μοντέλο» κάλυψης των ενόχων και για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», που έστειλε 81 ανθρώπους στον τάφο. Τεράστιες ευθύνες επωμίζονται αυτοί που συμμετέχουν σ' αυτήν την υπόθεση, μεγαλύτερες, όμως, ευθύνες βαραίνουν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και, συνολικά, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που στηρίζουν ασύστολα και απροσχημάτιστα τη δράση της ιδιωτικής και, όπως φαίνεται, κερδοσκοπικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας», η οποία χρεώνεται με πολλές χαμένες ζωές ναυτεργατών!

Η πορεία κουκουλώματος που φαίνεται να παίρνει η υπόθεση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ήδη έχουν παραγραφεί τρεις από τις κατηγορίες, που βαραίνουν τον Δ. Μελισσηνό, τον Τ. Λυσσιμάχου και τον Α. Αγαπάκη, επιθεωρητή του «Νηογνώμονα», καθώς πέρασαν πέντε χρόνια από το τραγικό ναυάγιο, σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που παραγράφηκαν με βάση το κατηγορητήριο είναι: «Ψευδής βεβαίωση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε ψεύδη βεβαίωση. Ψευδής ανώμοτη κατάθεση κατ' εξακολούθηση». Ετσι, λοιπόν, ο επιθεωρητής του «Νηογνώμονα» δε θα παραπεμφθεί σε δίκη! Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους πλοιοκτήτες και τους Δ. Μελισσηνό και Τ. Λυσσιμάχου είναι: «Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Ψευδορκία μάρτυρος, υπεξαγωγή εγγράφου». Οι κατηγορίες αυτές παραγράφονται σε δυο χρόνια, δηλαδή το 2002 και είναι σοβαρός ο κίνδυνος, όπως όλα δείχνουν, μετά και τη νέα αναβολή, οι υπεύθυνοι να «βγούνε λάδι».

Την αναβολή της δίκης ζήτησαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης, προβάλλοντας ως κώλυμα την απουσία του ενός εκ των δικηγόρων του κ. Γούσκου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή, την ασθένεια του Δ. Μελισσηνού, καθώς και τη μη τυπικά νόμιμη κλήτευση δυο εκ των κατηγορουμένων. Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας αρχικά πρότεινε την απόρριψη της αίτησης για αναβολή της δίκης, στη συνέχεια το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά την έκανε δέκτη και αποφάσισε την αναβολή της.

Με το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, η αγανάκτηση των συγγενών των αδικοχαμένων ναυτεργατών ξεχείλισε. Σε δήλωση που έκανε στη συνέχεια η αδερφή του πλοιάρχου Γ. Κιουράνη, που πνίγηκε στο τραγικό ναυάγιο, τόνισε ότι ελπίζει οι ένοχοι τελικά να τιμωρηθούν για το έγκλημα που συντελέστηκε.

Ο δικηγόρος των οικογενειών των αδικοχαμένων ναυτικών Γ. Τρανταλίδης δήλωσε ότι λόγω δικονομικών προβλημάτων με τη μη νόμιμη κλήτευση δυο εκ των κατηγορουμένων και με κίνδυνο να ακυρωθεί η διαδικασία αναβλήθηκε για άλλη μια φορά η δίκη. Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν οι κατηγορίες, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «ζωτικό το πρόβλημα της παραγραφής». Σε ερώτηση σχετικά με το ναυάγιο είπε: «Ο "Γαλλικός Νηογνώμονας" είχε διαπιστώσει 55% φθορές στο πλοίο και 100% σε ορισμένα σημεία του και έτσι απέσυρε τα πιστοποιητικά. Ο "Ελληνικός" για να εισπράξει 3,5 χιλιάδες δολάρια εξέδωσε τα απαραίτητα πιστοποιητικά».

Μετά την αναβολή της δίκης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Πεπόνης διέταξε έρευνα για τους λόγους αναβολής της δίκης και, συγκεκριμένα, γιατί και με ποιων ευθύνη δεν κλητεύτηκαν σωστά οι δυο εκ των κατηγορουμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνώριζαν ότι ήταν σάπιες οι λαμαρίνες(2001-06-26 00:00:00.0)
Παραγράφονται 20 νεκροί;(2001-04-19 00:00:00.0)
Το πήγαιναν για παλιοσίδερα!(2000-12-12 00:00:00.0)
Αγνοήθηκαν σοβαρές παρατηρήσεις(2000-12-09 00:00:00.0)
Σήμερα η δίκη για το «Αϊρον Αντώνης»(2000-10-12 00:00:00.0)
Ο Σουμάκης καλύπτει τον Νηογνώμονα(1999-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ