Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα

Χιλιόμετρα καλύπτουν τα υλικά του Αρχείου, που πρέπει να στεγαστούν στο νέο κτίριο
Χιλιόμετρα καλύπτουν τα υλικά του Αρχείου, που πρέπει να στεγαστούν στο νέο κτίριο
Η Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την Ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές. Είναι αποτυπωμένη στη στρατηγική του πρόταση και στις πολιτικές του θέσεις, που επιβεβαιώνονται καθημερινά στη ζωή, και αποτελεί συμβολή των χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών που έδρασαν στις γραμμές του ΚΚΕ, πολλές φορές μέσα από πράξεις ηρωισμού και θυσίας, στη δύσκολη 90χρονη πορεία του. Η Ιστορία αυτή αναδεικνύεται μέσα από πολύτιμα ντοκουμέντα - «αποδείξεις της Ιστορίας μας», τα οποία διασώθηκαν στην πορεία ενός περίπου αιώνα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και σήμερα φυλάσσονται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Το πολύ σημαντικό αυτό αρχειακό υλικό, που συμπυκνώνει την 90χρονη Ιστορία του Κόμματός μας, υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα από την πλημμύρα του 1994, οπότε και ξεκίνησε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια διάσωσης, αποκατάστασης και συντήρησής του. Ηταν μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη και απαιτητική, για την οποία εργάστηκαν χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, άλλοι πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι, εργάτες, επιστήμονες, τεχνικοί, οι οποίοι στήριξαν αυτήν τη διαδικασία με πρακτική και οικονομική συμβολή.

Κάτοψη του πρώτου ορόφου
Κάτοψη του πρώτου ορόφου
Οι ιδιαιτερότητες και οι εξειδικευμένες ανάγκες συντήρησης του αρχειακού υλικού επιβάλλουν σήμερα την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου στέγασής του, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις ως προς την υποδομή και τον εξοπλισμό, για τη συντήρηση, προστασία και φύλαξή του. Οι διαδικασίες της αποκατάστασης και της ψηφιοποίησης, της αποθήκευσης και της αξιοποίησης - έκθεσης του Αρχείου, οι οποίες αφορούν τόσο το παλιότερο όσο και το σύγχρονο αρχειακό υλικό, είναι αναγκαίο να ενταχθούν σε ένα χώρο που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές κτιρίων Αρχείου. Οι προδιαγραφές αυτές ορίζονται βάσει διεθνών προτυποποιήσεων που αφορούν την προστασία του Αρχείου από φυσικές καταστροφές, τη διατήρησή του σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας - υγρασίας, τον περιορισμό του από τη δυσμενή επίδραση του φωτός και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αφορούν, επίσης, τη μηχανοργάνωση (αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση) των πρωτότυπων υλικών, διαδικασία η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη γραμμή παραγωγής από την ταξινόμηση του πρωτότυπου υλικού μέχρι την αποθήκευση του ηλεκτρονικού - ψηφιοποιημένου Αρχείου και έχει, κατ' αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερες απαιτήσεις σύγχρονου και σύνθετου εξοπλισμού. Αφορά, τέλος, τη διαδικασία παραγωγής του σύγχρονου Αρχείου με ειδική πρόβλεψη για το ρυθμό και τον τρόπο που ανανεώνεται αυτό. Ειδικότερα για το Αρχείο του ΚΚΕ και λόγω της πλημμύρας του '94, βαρύνουσα σημασία έχει η πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία της χημικής επεξεργασίας του υλικού που υπέστη καταστροφές και, κατ' επέκταση, έχει πρόσθετες απαιτήσεις συντήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βύθισή του σε χημικά, την απεντόμωση, το ειδικό στέγνωμα και τον επανακαθαρισμό του, ώστε να επιμηκύνεται χρονικά και ποιοτικά η ανθεκτικότητα του χαρτιού.

Κάτοψη του δεύτερου ορόφου
Κάτοψη του δεύτερου ορόφου
Η διεθνής εμπειρία φύλαξης αρχειακού υλικού σε ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτόν το σκοπό κτίρια μετρά περίπου μια 50ετία. Η Σοβιετική Ενωση, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οπότε και περιήλθε όλο το ιστορικό αρχειακό υλικό στη διάθεση του σοσιαλιστικού κράτους, το 1918, υπήρξε πρωτοπόρα στη διατήρηση, αποκατάσταση και φύλαξη πρωτότυπων Αρχείων με επιστημονικές προδιαγραφές. Μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως, πολλά κράτη στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία, συνέθεσαν ειδικές υπηρεσίες για την έρευνα και προτυποποίηση κανόνων διατήρησης των ιστορικών Αρχείων τους. Η εμπειρία αυτή υπήρξε η εξειδίκευση της αντίστοιχης εμπειρίας σχεδιασμού και προγραμματισμού κτιρίων και ειδικών εγκαταστάσεων για βιβλιοθήκες και μουσεία, λειτουργίες συγγενείς με τη χρήση και το συμβολισμό του Αρχείου.

Το Αρχείο του Κόμματός μας έχει μιαν ιδιαίτερη ιστορικο-πολιτική, συναισθηματική και συμβολική αξία. Είναι πυκνωτής της 90χρονης πορείας του ΚΚΕ, από τις ρίζες της ίδρυσής του μέχρι τη σύγχρονη δράση του, απαθανατίζοντας πλευρές της πρωτοπορίας του στη θεωρία και στην πράξη. Ο ιδιαίτερος συμβολισμός του Αρχείου πηγάζει από την ίδια τη λειτουργία του, καθώς αποτελεί, αφενός, ένα αναμφισβήτητο ντοκουμέντο αλήθειας, το οποίο επιβεβαιώνει την ιστορικο-διαλεκτική θέση ότι η Ιστορία του κόσμου είναι η Ιστορία της ταξικής πάλης. Αφ' ετέρου, το Αρχείο είναι ένα ντοκουμέντο, που, λόγω της σπανιότητάς του και του γεγονότος ότι είναι ευάλωτο στη φθορά του χρόνου (αποτελείται κυρίως από χαρτί), έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις διαφύλαξης και έκθεσης.

Πολυδιάστατο και απαιτητικό έργο

Κάτοψη του τρίτου ορόφου
Κάτοψη του τρίτου ορόφου
Η ΚΕ του ΚΚΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ιστορική, πολιτική, συναισθηματική και συμβολική αξία του Αρχείου του Κόμματος, αποφάσισε να στεγάσει το «πολύπαθο» - λόγω και της πλημμύρας - αυτό αρχειακό υλικό σε ένα νέο ειδικό κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο θα υπογραμμίζει την ανάγκη διάσωσης και ολόπλευρης αξιοποίησής του.

Με βάση την απόφαση αυτή, που αποτελεί το επιστέγασμα των συνολικών προσπαθειών διάσωσης, αποκατάστασης και μακροπρόθεσμης διατήρησης του Αρχείου του ΚΚΕ, συγκροτήθηκε μια μελετητική ομάδα από μηχανικούς, συντηρητές, προγραμματιστές, βιβλιοθηκονόμους και άλλους ειδικούς για να επεξεργαστεί και να ολοκληρώσει το πολυδιάστατο και απαιτητικό έργο στέγασης του αρχειακού υλικού. Το νέο Κτίριο Αρχείων της ΚΕ του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σε οικόπεδο όμορο της έδρας της ΚΕ του Κόμματος, στην οδό Λ. Ηρακλείου 145, στον Περισσό. Από τη μελέτη προβλέπεται να χτιστούν 4 νέοι υπέργειοι όροφοι, συνολικής έκτασης περίπου 3.500 τ.μ., οι οποίοι θα ανεγερθούν σε υπάρχον διώροφο υπόγειο πάρκινγκ, το οποίο θα εξακολουθήσει να αξιοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Η συνολική δόμηση του κτιρίου, μαζί με τα δύο υπόγεια, θα είναι περίπου 6.500 τ.μ. Κεντρική επιλογή της μελετητικής ομάδας, η οποία υπαγορεύτηκε τόσο από την υπάρχουσα τεχνική νομοθεσία όσο και από τη διεθνή εμπειρία στον τομέα αυτό, ήταν η τοποθέτηση του αρχειακού υλικού μόνο πάνω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, ώστε να αποκλειστούν ενδεχόμενα προσβολής του από μια νέα πλημμύρα - υπερχείλιση του μπαζωμένου ρέματος Ποδονίφτη και από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υγρασίας.


Η μπροστινή πλευρά του κτιρίου (μακέτα)
Η μπροστινή πλευρά του κτιρίου (μακέτα)

Κάτοψη του ισόγειου χώρου
Κάτοψη του ισόγειου χώρου

Αρθρο της μελετητικής ομάδας για το νέο Κτίριο Αρχείων της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ