Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο θρυλικός μπουρλοτιέρης Αντώνης Βρατσάνος

Ο Αντώνης Βρατσάνος
Ο Αντώνης Βρατσάνος
Πέθανε, προχτές Τρίτη 25/11/2008, στο νοσοκομείο Μελισσίων, πλήρης ημερών, ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του ΕΛΑΣ, διοικητής ταξιαρχίας σαμποτέρ του ΔΣΕ, Αντώνης Βρατσάνος. (Αντώνης Αγγελούλης). Σήμερα Πέμπτη 27/11/2008 και ώρα 14.30, γίνεται η πολιτική κηδεία του από το νεκροταφείο Καισαριανής.

Ο Αντώνης Βρατσάνος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού. Στη συνέχεια πήρε μέρος στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, εναντίον των Γερμανών - Ιταλών και Βούλγαρων κατακτητών, ως στρατιωτικός καθοδηγητής του Μηχανικού του ΕΛΑΣ. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της εποποιίας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον θρυλικό Α. Βρατσάνο αποτελούνταν από λόχους σαμποτέρ και πολυβόλων. Ο Αντώνης Βρατσάνος με τους συμπολεμιστές του, με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούσε κατά αμαξοστοιχιών και άλλων μέσων μεταφοράς του εχθρού, κατά σιδηροδρομικών γραμμών και γεφυριών, προξένησε μεγάλη φθορά στις γραμμές των κατακτητών.

Ενας περιληπτικός απολογισμός της αντιστασιακής δράσης του Α. Βρατσάνου περιλαμβάνει: ανατίναξη πολλών χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής και γεφυρών, 47 σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, καταστροφή 20 αμαξοστοιχιών, 12 ατμομηχανών, προξενώντας στον εχθρό εκατοντάδες νεκρούς και 1.324 ώρες διακοπή συγκοινωνίας.

Κορυφαίο επίτευγμα της αντιστασιακής σαμποταριστικής δράσης του Α. Βρατσάνου είναι η ανατίναξη από το Τάγμα Μηχανικού, με επικεφαλής τον ίδιο, το Φλεβάρη του 1944, της 53ης γερμανικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο, γεμάτη με Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες. Η ανατίναξη αυτή στοίχισε στους Γερμανούς κατακτητές 450 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός με το επιτελείο του και 150 αξιωματικοί της Βέρμαχτ. Η πράξη αυτή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην Ευρώπη κατά των Γερμανών ναζί.

Ο Αντώνης Βρατσάνος συνέχισε την ηρωική του δράση από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ως διοικητής ταξιαρχίας σαμποτέρ, προξενώντας τεράστιες ζημιές στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Ρουμανία.

Ο Αντώνης Βρατσάνος, είναι άλλος ένας αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ένας λαϊκός αγωνιστής που «έφυγε» από τη ζωή χωρίς να δει την υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και της εποποιίας του ΔΣΕ. Δίχως να χαρεί τη δικαίωση των αγώνων και θυσιών όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για μια Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική.

Σε συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Α. Βρατσάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα: «Ο Αντώνης Βρατσάνος έφυγε όπως έζησε. Με την αξιοπρέπεια και την καρτερικότητα ενός αληθινού ήρωα που προσέφερε στην πατρίδα πολύ περισσότερα από αυτά που του επιστράφηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ