Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διαστρέφοντας τον Μαρξ

Για την κρίση ευθύνεται η κερδοσκοπία των τραπεζών και μέσω αυτής αναδεικνύεται η αντίθεση του χρηματιστικού κεφαλαίου και της πραγματικής οικονομίας και η ανάγκη οι τράπεζες να υπηρετούν την κοινωνία και όχι να την υποτάσσουν στις ορέξεις τους. Πρόκειται για ένα στίγμα από ομιλία του Γ. Δραγασάκη, στελέχους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση που είχε τίτλο: «Η επιστροφή του Μαρξ»! Στίγμα μεν, ικανό δε για να αντιληφθεί ο καθένας ότι εδώ πρόκειται όχι για επιστροφή αλλά για διαστροφή απ' τους οπορτουνιστές του έργου του μεγάλου διανοητή επαναστάτη. Για το οποίο ο Γ. Δραγασάκης μας πληροφόρησε ότι «δεν είναι αλάθητο» και ότι το «αριστερό κίνημα πλήρωσε την υπεραπλούστευσή του»! Μόνο που ο Μαρξ μίλησε και ανέλυσε το αναπόφευκτο των οικονομικών κρίσεων του καπιταλισμού αναδεικνύοντας και την αιτία τους, που βρίσκεται στην κοινωνική παραγωγή (και όχι στις τράπεζες) και στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Αν κάποιος απ' όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση δε γνώριζε τίποτα για τον Κ. Μαρξ, σίγουρα σχημάτισε την εντύπωση απ' όσα ελέχθησαν ότι δεν ήταν παρά ένας λαμπρός επιστήμονας που άσκησε μια τεκμηριωμένη κριτική στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ο Μαρξ «πουλάει», ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Ομως, όταν οι όψιμοι πλασιέ του έργου του είναι οι θιασώτες της ανεδαφικής πρότασης του «εξανθρωπισμένου καπιταλισμού», τότε το έργο του στα χέρια τους κατακρεουργείται και δεινοπαθεί. Γιατί τους βολεύει να κρατήσουν την ανάλυσή του και να αποσιωπήσουν την πρόταση στην οποία κατέληγε η ανάλυση αυτή προς την εργατική τάξη.

Για τον Μαρξ το ζήτημα δεν ήταν να ερμηνευτεί ο κόσμος, αλλά να αλλάξει. «Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα, όμως, είναι να τον αλλάξουμε», έγραψε. Ο Μαρξ ήταν εκείνος που θεμελίωσε το νομοτελειακό και αναπόφευκτο της ιστορικής εξέλιξης έως τον κομμουνισμό, την αταξική κοινωνία. «Οπως ο Δαρβίνος ανακάλυψε το νόμο εξέλιξης της οργανικής φύσης, λέει ο Ενγκελς, έτσι ο Μαρξ ανακάλυψε το νόμο της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας». Στο μεγαλοφυές έργο του «Το Κεφάλαιο», μελετώντας τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, αποκαλύπτει τις εσωτερικές του αντιφάσεις, αποδεικνύοντας ότι το ξεπέρασμά του και η αντικατάστασή του από έναν ανώτερο τρόπο παραγωγής, τον κομμουνιστικό, είναι νομοτελειακό, με κινητήριο μοχλό την ταξική πάλη, αφού «όλη η ως τώρα ιστορία των κοινωνιών είναι ιστορία της ταξικής πάλης». Ο ίδιος είπε: «Ο,τι καινούριο έκανα εγώ ήταν για να αποδείξω: 1. Οτι η ύπαρξη των τάξεων συνδέεται απλώς με ορισμένες φάσεις ανάπτυξης της παραγωγής. 2. Οτι η ταξική πάλη οδηγεί αναγκαστικά στη δικτατορία του προλεταριάτου. 3. Οτι η ίδια αυτή η δικτατορία αποτελεί μονάχα το πέρασμα στην κατάργηση όλων των τάξεων και σε μια αταξική κοινωνία».

Για όλα αυτά, βέβαια, τίποτα δεν ακούστηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσα ακούστηκαν ωστόσο μικρή σχέση έχουν με τις μαρξιστικές διδαχές. Ο Μαρξ δεν τράβηξε καμιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «χρηματιστικό κεφάλαιο και την πραγματική οικονομία», ούτε ισχυρίστηκε ποτέ ότι το χρηματιστικό κεφάλαιο, το βιομηχανικό, το κεφάλαιο γενικότερα, μπορεί να υπηρετεί την κοινωνία. Οσοι προσπαθούν να «κοντύνουν» τον Μαρξ για να τον φέρουν στα μέτρα τους, απλά δείχνουν πόσο μικρό είναι το δικό τους μπόι.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ