Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ψηφίστηκαν οι οδηγίες για την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών

Το ΚΚΕ τις καταψήφισε, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ

Μόνο οι μετανάστες που έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων συμβόλαιο εργασίας θα μπορούν να εισέρχονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ενέκρινε χτες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση τις δύο νέες προτάσεις οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «μπλε κάρτα» και την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας. Οι οδηγίες αυτές δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και προωθούν την πολιτική της ΕΕ για φτηνό εργατικό δυναμικό, δέσμιο της εργοδοσίας.

Η έκθεση Klamt για την «μπλε κάρτα» πέρασε με 388 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 124 αποχές, ενώ η έκθεση Gaubert, για την ενιαία άδεια παραμονής και εργασίας, επικυρώθηκε με 442 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 42 αποχές. Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις δύο εκθέσεις, που στηρίχτηκαν τόσο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και από το ΛΑ.Ο.Σ., που προσυπέγραψε την «μπλε κάρτα», αλλά απείχε από την ψηφοφορία για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας, ενώ αρνητική ήταν και η ψήφος του ΣΥΝ.

Σε παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση την Τετάρτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε, ότι «οι προτάσεις Οδηγίας και οι δύο εκθέσεις υλοποιούν τη γενικότερη πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ, η οποία έχει στόχο την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, για να αυξήσει τα κέρδη του», δεδομένου ότι «η συνολική πολιτική της ΕΕ νομιμοποιεί τη σκληρή και άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών, αλλά και συνολικά των εργαζομένων της ΕΕ». Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης, σημείωσε τη στήριξη του ΚΚΕ «στον αγώνα των μεταναστών για ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τον αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ολόκληρη την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι με την «μπλε κάρτα» θεσμοθετείται η καταλήστευση εγκεφάλων από τις τρίτες χώρες, καθώς αφορά ανθρώπους υψηλής εξειδίκευσης (ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αναγνωρισμένης από τα κράτη - μέλη, μεταπτυχιακές σπουδές, προϋπηρεσία τουλάχιστον πέντε ετών σε ένα τομέα, κλπ.). Οι μετανάστες θα περνούν τα σύνορα της ΕΕ, μόνο εάν έχουν ήδη εξασφαλίσει το συμβόλαιο εργασίας τους. Η «μπλε κάρτα» θα έχει ισχύ τριών ετών (αντί δύο που προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν), με δυνατότητα ανανέωσης δύο ακόμα χρόνων εάν υπάρχει νέο συμβόλαιο εργασίας. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο είναι μικρότερης διάρκειας των δύο ετών, η κάρτα θα εκδίδεται για περίοδο ισοδύναμη του χρόνου διάρκειας της σύμβασης συν έξι μήνες.

Παράλληλα, η σύμβαση του αιτούντος θα πρέπει να διασφαλίζει εισόδημα ισότιμο με των αντίστοιχων αποδοχών των ντόπιων εργαζομένων του κλάδου ή τουλάχιστον 1,7 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο μεικτό μισθό στο κράτος - μέλος, όπου θα εργάζεται. Νομιμοποιείται, δηλαδή, η ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών, καθώς οι μισθοί τους δε θα είναι ανάλογοι της προϋπηρεσίας και των προσόντων τους, ενώ προμηνύεται η συμπίεση των μισθών και των ντόπιων εργαζομένων. Σε αυτό το σημείο, η οικονομική κρίση, την οποία ήδη πληρώνουν οι εργαζόμενοι, θα «αξιοποιηθεί» δεόντως ως πρόσχημα.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα, ότι η «μπλε κάρτα», δεν μπορεί να χορηγηθεί σε αιτούντες άσυλο ή σε υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ ως εποχικοί εργάτες, ενώ το κάθε κράτος - μέλος θα κρίνει πόσες κάρτες θα εκδίδει ετησίως. Η δεύτερη οδηγία ταυτίζει τη διαμονή σε κράτη - μέλη της ΕΕ με την εξασφάλιση της άδειας εργασίας. Αυτή θα παραχωρείται μόνο όταν ο μετανάστης διαθέτει ήδη συμβόλαιο εργασίας. Ετσι οι μετανάστες θα είναι στο έλεος των εργοδοτών, έρμαια των ωμών εκβιασμών και των όποιων απειλών, δεδομένου ότι πλέον η απόλυση θα σημαίνει αυτόματα την απέλασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ